Hoe Nederlanders hun geld besteden

Besparen begint met het inzichtelijk maken van je uitgaven en bewustwording. Dat doe je door het opstellen van een budget. Maar dat geeft je pas inzicht als je het vergelijkt met anderen. Want dat we bijna € 8.000 per jaar besteedden aan boodschappen zei me niks. Totdat ik het vergeleek met het landelijk gemiddelde. Dat was een eyeopener.

Het CBS houdt bij hoeveel Nederlandse gezinnen verdienen en waar zij dat aan besteden. Zo krijg je een beeld waar een gemiddeld gezin haar geld aan uitgeeft.

Ruim 80% van de bestedingen gaat op aan de 8 grootste kostenposten zoals wonen, energie, verzekeringen en de boodschappen.

Goederen en diensten Uitgaven Percentage
Huisvesting € 5.900 18%
Voeding € 4.800 14%
Duurzame goederen € 4.300 13%
Geld en verzekeringen € 3.100 9%
Horeca en recreatie € 2.800 8%
Auto € 2.500 7%
Communicatie € 2.400 7%
Energie € 2.000 6%
Overig € 5.700 17%
Totaal € 33.500 100%

Bron: CBS cijfers 2012

Als je een zelf een budget maakt kun je dat vergelijken met het landelijke gemiddelde. Kijk niet alleen naar de absolute bedragen maar ook naar de percentages.

Wij zaten bijvoorbeeld met boodschappen en recreatie ruim boven met landelijke gemiddelde. Met duurzame goederen ruim eronder. Nu zijn we fanatieke boodschappenplanners en gaan we iedere week naar de Lidl. Onze boodschappenrekening is drastisch lager geworden.

Huisvesting

Huisvesting is voor gezinnen de grootste kostenpost. Gezinnen geven hier 15% tot 35% van hun inkomen aan uit.

Als je een huurhuis hebt, valt hier weinig op de besparen, maar je kunt altijd bezwaar maken tegen huurverhogingen.

Heb je een koophuis, dan kun je erover denken om de hypotheek over te sluiten, want de hypotheekrente is historisch laag. Daarmee kan een gemiddeld gezin zo 300 tot 800 euro per jaar kan besparen. Vraag daarvoor advies bij een hypotheekadviseur, want je betaalt dan een oversluitboete. Als je shopt kun je op hypotheekadvies tot 1.500 euro besparen.

Je kunt ook contact opnemen met het hypotheekaanbieder en vragen om een lager opslag als de waarde van je huis (WOZ waarde) is gestegen. Dat heb ik laatst gedaan en betaal nu 2,8% rente in plaats van 3,1%. Dat levert met een bruto besparing op van 650 euro per jaar. Zie hier de uitleg en voorbeeld e-mail om je hypotheekkosten te verlagen.

Voeding

De post voeding is vooral de boodschappen in de supermarkt. Daarnaast geeft een gemiddeld gezin per jaar bijvoorbeeld 1.800 euro uit aan genotsmiddelen zoals zoetwaren, drank en tabak. Dat zijn de eerste posten om op te bezuinigen als je een eind wil maken aan geldproblemen. Wel makkelijker gezegd dan gedaan.

Op de boodschappen kun je eenvoudig besparen door vaker huismerken te kopen in plaats van merkartikelen en de boodschappen te plannen. Doe één keer per week de grote boodschappen, vermijd impulsaankopen en hou aanbiedingen in de gaten.

Duurzame goederen

Kleding, schoenen, meubels en huishoudelijke apparaten vallen onder de duurzame goederen. Dit zijn de eerste uitgaven om uit te stellen wanneer je moet besparen.

Geld en verzekeringen

Geld en verzekeringen is een kostenpost waarop je waarschijnlijk vrij veel kunt besparen. De makkelijkste manier is om alle verzekeringen bij één aanbieder onder te brengen en zo tot 15% pakketkorting krijgen. Maar het kan nog goedkoper.

Losse verzekeringen via internet zijn namelijk vaak nog goedkoper. Vooral op auto-, inboedel- en zorgverzekeringen kan de gemiddelde consument vrij veel besparen. Doe af en toe een prijsvergelijking om te kijken of het goedkoper kan.

Als je spaargeld en schulden hebt, gebruik je spaargeld dan om schulden af te lossen. Voor een creditcard schuld van € 1.000 betaal je zomaar € 150 rente per jaar. € 1.000 spaargeld levert gemiddeld € 20 op. Gebruik je spaargeld dan om de creditcard schuld af te lossen en je bespaart € 130 per jaar.

Laat je spaargeld ook niet zomaar op een spaarrekening bij ING, ABN AMRO of Rabobank staan, maar kies voor een spaarrekening met een hoge rente bij een kleinere online bank. De kleinere banken bieden tot 50% meer spaarrente en zijn soms nog onderdeel ook van de grote banken, zoals Moneyou (ABN AMRO) en ING (WestlandUtrecht). De gemiddelde spaarder levert dat ruim 600 euro in drie jaar op.

Veel consumenten kopen bij webwinkels en postorderbedrijven op krediet en dat is erg duur.
Je kunt beter in één keer betalen. Des te meer geld hou je over voor de leuke dingen.

Horeca en recreatie

Ik zou eerst proberen te besparen op zaken als energie en verzekeringen, zodat je geld overhoudt voor leuke dingen zoals uitgaan en vakanties. Maar ook daarop kun je bezuinigen. Een gemiddeld gezin geeft bijvoorbeeld meer uit aan horeca dan aan recreatie. Shop rond voordat je op vakantie gaat om de beste aanbiedingen te vinden.

Autokosten

De auto is een grote kostenpost. De grootste besparing zit waarschijnlijk in je volgende auto.

Je kunt besparen op autokosten door niet te lenen voor een auto. Als je de showroom uit rijdt is je auto al 10% minder waard. De lening is nog hetzelfde. Leen alleen geld voor een auto in noodgevallen.

Ook loont het de moeite om kleiner te gaan rijden, maar deze besparingen realiseer je niet in één maand.

Je kunt in ieder geval eenvoudig besparen op brandstofkosten. Met het nieuwe rijden kun je 10% brandstof besparen. Verder is tanken bij een onbemande pomp buiten de snelweg ruim 5% goedkoper dan tanken op de snelweg. De gemiddelde autorijder levert dat 90 euro op per jaar Doe ook eens een prijsvergelijking voor de autoverzekering, want daarop kun je zomaar 150 euro per jaar besparen.

Communicatie en energie

We bellen en verstoken met z’n allen veel geld. Shoppen voor betere aanbiedingen loont de moeite. Door te switchen van energieleverancier kun je tot 400 euro besparen. Maar ook door wat zuiniger aan te doen kun je vrij veel geld besparen op energie. In deze handleiding vind je veel energie bespaartips.

Geld Besparen voor Beginners