Goedkoop geld lenen

Hier kun je de goedkoopste manieren om geld te lenen vergelijken. Geld lenen kost 4,1% tot 14% rente per jaar. De rente verschilt enorm per type lening en is bij veel aanbieders afhankelijk van je persoonlijke omstandigheden. Vergelijk leningen en bespaar tot 70% op de rente.

Zakelijk lenen? Kijk dan bij Bedrijfsfinanciering

De populairste en goedkoopste manieren om geld te lenen zijn met een persoonlijke lening of een doorlopend krediet. Vrijwel alle geldverstrekkers en vergelijkers publiceren alleen vanaf rentes. De rente die klanten moeten betalen vallen vaak (fors) hoger uit.

Daarnaast bieden enkele banken standaard overlijdensdekking. Dat betekent dat je lening bij overlijden (tot op zekere hoogte, bijvoorbeeld 25.000 euro) wordt kwijtgescholden. Een groot pluspunt.

Wij hebben hier de verschillende manieren om geld te lenen op een rij gezet. Plus de bijbehorende kosten en voorwaarden.

Persoonlijke lening

Een persoonlijke lening is een consumptieve lening die vooral wordt gebruikt om grote aankopen, zoals een auto, nieuwe keuken of caravan, te financieren.

De looptijd, rente en het maandbedrag spreek je van te voren af en staan gedurende de looptijd vast. Je weet dus van te voren waar je aan toe bent. Een persoonlijke lening is voor de meeste mensen nu goedkoopste consumptieve lening. Je betaalt vanaf 4,1% rente en tot maximaal 10,9%.

De meeste aanbieders publiceren vanaf rentes die fors hoger kunnen uitvallen als je niet over het juist risicoprofiel beschikt.

Zie hier de persoonlijke lening rente vergelijking

Zie hier de uitgebreide vergelijking

Doorlopend krediet

Een doorlopend krediet is een flexibele vorm van geld lenen met een variabele rente en zonder vaste looptijd. Je kunt flexibel geld opnemen en aflossen. Je betaalt nu vanaf 4,5% rente en tot maximaal 10,3%.

Zie hier de doorlopend krediet vergelijking

Rood staan

Rood staan is een doorlopend krediet op je betaalrekening. Je kunt dan tot een vooraf afgesproken maximum geld openemen. Rood staan lijkt handig om financiële tegenvallers op te vangen, maar is niet goedkoop. Je betaalt vanaf 9% rente tot 12,9%. Twee keer zo duur als een gewoon doorlopend krediet.

Gebruik rood staan dan ook alleen in noodgevallen.

Gespreid betalen creditcards

Creditcards zijn heel handig om aankopen te betalen en die de eerste maand kosteloos te financieren. Kies je met een creditcard voor gespreid betalen dan betaal je een hoge rente. Dat is op de meeste creditcards het wettelijke maximum van 14% per jaar. Gespreid betalen is een vorm van doorlopend krediet.

Webwinkel krediet

Webwinkels bieden doorlopende kredieten zodat je aankopen gespreid terug kunt betalen. Deze doorlopende kredieten zijn alleen 3 keer zo duur als doorlopend krediet van een kredietverstrekker. Je betaalt bij ketens als Wehkamp en H&M standaard 14% rente per jaar.

Hypotheek

Als je geld wilt lenen voor een eigen woning, dan sluit je een hypotheek af. De laagste hypotheekrente krijg je wanneer je kiest voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie en heb je al vanaf zo’n 1,3%. De hypotheekrente is de laagste van alle leningen omdat je huis als relatief veilig onderpand dient.

Flitskrediet

Kleine leningen voor korte termijn kennen vaak een extreem hoog kostenpercentage. Deze minileningen en flitskredieten moet je vermijden.

De maximale rente die je betaalt voor een lening wordt bepaald door de wettelijke rente plus een maximale opslag, dat is nu 14%.
Door bijkomende kosten kan het jaarlijkse kostenpercentage hoger uitvallen.

Autodealerfinanciering

Een autolening via een bank of kredietverstrekker is gemiddeld goedkoper dan financiering via een dealer. Merkautodealers hebben wel regelmatig financieringsaanbiedingen die goedkoper zijn dan leningen van banken en reguliere geldverstrekkers.

Ik heb vorig jaar uitgezocht wat een lening kost bij de merkdealer.

Je betaalde toen bij een merkdealer 1% tot 9,9% rente voor een autolening. 8 merkdealers rekenden tot 3,6% en waren goedkoper dan de goedkoopste persoonlijke lening en 6 merkdealers duurder.

Lenen met huis als onderpand

Wanneer je overwaarde hebt op je huis kun je lenen voor consumptieve uitgaven met je huis als onderpand. Dit is goedkoper nij verschillende aanbieders goedkoper dan lenen zonder onderpand. De Rabobank biedt bijvoorbeeld een HuisVoordeelKrediet. Dit is een vorm van doorlopend krediet. ING biedt een Voordeelkrediet, ABN AMRO een Flexibel Hypotheek Krediet. Lenen met een onderpand kan aantrekkelijk zijn, maar als je de lening niet kunt aflossen bestaat het gevaar dat je je huis kwijtraakt.

Studentenkrediet

Als student kun je rood staan op je betaalrekening of een studentenlening afsluiten. De hoogte van de leningen zijn lager dan bij gewone leningen, de rente is soms ook wat lager.

Via Duo kun je lenen voor je studie tegen 0% rente. Na je studie ga je wel rente betalen.

Meer geld lenen is (soms) goedkoper

Geldverstrekkers rekenen lagere rentes als je meer geld leent. Dat lijkt aantrekkelijk, maar mijn advies is om zo min mogelijk geld te lenen en dat zo snel mogelijk af te lossen.

Zie onderstaande tabel.

Doorlopend krediet € 5.000 € 10.000 € 25.000
Gemiddelde doorlopend krediet rente 8,6% 7,3% 6,8%
Laagste doorlopend krediet rente 6,0% 5,6% 4,6%

Meer doorlopende kredieten » | Meer persoonlijke leningen »

Geld besparen in plaats van geld lenen?