Huis kopen

9 Tools voor het kopen van een huis

Met de juiste tools en informatie voorkom je verrassingen bij het kopen van een huis en kun je besparen op de hypotheek. Hier geven we een overzicht van de handigste tools.

Oriënteren op een woning

1. Vastgoed Dashboard

Het kadaster publiceert de belangrijkste trends op de particuliere vastgoedmarkt in het Vastgoed Dashboard. Daarin vind je onder meer de ontwikkeling van huizenprijzen en het aantal verkochte woningen. Je kunt provincies met elkaar vergelijken en zo krijg je een eerste idee van de stand van de huizenmarkt.

2. Regionale transactiegegevens

De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) biedt transactiegegevens op regionaal niveau. Dit kun je downloaden in een pdf. Ik heb bijvoorbeeld het document ‘Transactiecijfers Amsterdam’ gedownload en dat vertelt je meer over het aantal transacties, transactieprijzen, vierkante meter prijs en niet onbelangrijk de verkooptijd in dagen. Met deze informatie kun je een eerste inschatting maken van een reële prijs. Zie NVM Marktinformatie.

Hoeveel kan ik lenen?

3. Maximale hypotheek berekenen

De maximale hypotheek is gebaseerd op door de overheid voorgeschreven regels, maar is ook afhankelijk van je persoonlijke situatie Je kunt op vele websites de maximale hypotheek berekenen, maar ik zou de tools van de grootste hypotheekverstrekkers ABN AMRO, Rabobank of ING gebruiken. Dan weet je snel hoeveel je maximaal kunt lenen voor een hypotheek.

4. Nationale Hypotheekgarantie

Als het huis maximaal 276.190,47 euro kost (cijfers 2013) dan kom je in aanmerking de Nationale Hypotheekgarantie (NHG). Dit is de garantie op hypotheken, waarmee je goedkoper kunt lenen. Hypotheekverstrekkers bieden namelijk een rentekorting die kan oplopen tot 0,6%. Met een hypotheek van 2 ton loopt dit rentevoordeel op tot 1.200 euro per jaar bruto. Met de tool “Hoeveel kan ik lenen?” kun je een NHG sneltoets doen.

5. Laagste hypotheekrente vinden

Geldreview onderzoekt en vergelijkt financiële producten. We verzamelen onder meer de laagste hypotheekrentes voor hypotheken met NHG. Maandelijks peilen we de hypotheekrentes bij de belangrijkste hypotheekverstrekkers voor verschillende looptijden. Daarnaast verzamelen we de kosten voor advies en bemiddeling.

6. Routeplanner hypotheek

Met de Financiële Routeplanner Hypotheken van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) kom je stapsgewijs meer te weten over onderwerpen die je kunnen helpen om een goede beslissing te nemen.

Huis vinden

7. Woningrapport

Als je een huis op het oog hebt kun je met het Woningrapport van het Kadaster een compleet beeld krijgen van de woning. Het Woningrapport geeft inzicht in het eigendom, het bouwjaar, inhoud en oppervlakte van het huis, de waarde en vergelijkbare woningen in de buurt. Een woningrapport kost 24 euro. Een koopsommenoverzicht per postcodegebied kost 3,20.

8. Online taxatierapport

Bij Calcasa Online kun je voor 19,95 een taxatierapport bestellen voor een snelle waardering van je woning. Zonder tussenkomst van een taxateur zie je binnen enkele minuten de resultaten op het scherm. Bij Vereniging Eigen Huis kost dit rapport 11,95 voor leden en 16,95 voor niet leden.

Zie Eigenhuis en Calcasa online.

9. Goedkope notaris vinden

Als je een huis koopt heb je een notaris nodig, maar de tarieven zijn vrij en lopen sterk uiteen. De goedkoopstenotaris.nl biedt de beste tool om een goedkope notaris te vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *