Huis kopen

Een huis kopen in 7 stappen

Een huis kopen is een grote uitgave, maar als je deze eenvoudige stappen volgt bespaar je flink op de kosten.

1. Maximale hypotheek bepalen

Kijk eerst hoeveel je maximaal kunt lenen voor een huis voordat je op zoek gaat naar een woning. Hoeveel je precies kunt lenen is vooral afhankelijk van je inkomen. Een modaal gezin kan ongeveer 4,5 keer het bruto jaarsalaris lenen voor de aankoop van een huis. Als je over eigen geld beschikt, hoef je minder te lenen. Als je al leningen hebt voor bijvoorbeeld een auto, kun je fors minder lenen. Begin dan ook bijtijds met het aflossen van leningen en het sparen voor een huis.

Lees het artikel Maximale hypotheek berekenen voor meer uitleg en de beste tools.

2. Zoek je droomhuis

Bepaal de plaats of regio waar je graag wilt wonen en zoek vervolgens met behulp van sites als funda en jaap.nl je droomhuis. Kijk ook hoe lang een huis te koop staat, want als een huis langer te koop staat valt er meer te onderhandelen over de prijs.

3. Makelaar

Bepaal of je een huis wilt kopen met of zonder makelaar. Steeds meer mensen kopen een huis zonder, maar een goede makelaar brengt zijn geld wel op. Hij ziet wat eerder gebreken, behoedt je voor valkuilen en kan voor je onderhandelen over de prijs.

Vergelijk goedkope makelaars

4. Vergelijk hypotheekrentes

Er zijn enige tientallen aanbieders van hypotheken en de rentes die zij berekenen lopen flink uiteen. Het is dan ook de moeite waard om via internet eerst zelf op zoek te gaan naar de goedkoopste hypotheek en hypotheekrentes te vergelijken, zodat je weet wat er te koop is voordat je een hypotheekadviseur inschakelt.

5. Hypotheekadviseur kiezen

Een goede hypotheekadviseur kan je helpen met het vinden van de goedkoopste hypotheek met de beste voorwaarden. Want een hypotheek met
de laagste rente is niet altijd de beste oplossing. Deze ‘budgethypotheken’ brengen soms extra kosten in rekening bij verhuizing of hebben andere ongunstige voorwaarden.
Vraag je makelaar of hij een goede hypotheekadviseur kent en onderhandel over de prijs. De kosten voor hypotheekadvies lopen uiteen van 1.000 tot 3.000 euro.

Adviseurs bij banken verkopen vaak alleen hun eigen producten, dus hou daar rekening mee. Een Rabobank adviseur verkoopt alleen Rabobank hypotheken. Onafhankelijke adviseurs werken met meerdere aanbieders samen, maar niet met alle. Kijk ook of je in aanmerking komt voor de Nationale Hypotheekgarantie want dan betaal je een lagere rente.

Vergelijk goedkope hypotheekadviseurs

6. Aankoopkeuring en taxatierapport

De geldverstrekker zal een taxatierapport willen. Het is nuttig om een onafhankelijke expert een waardebepaling van het huis te laten uitvoeren zodat je weet dat je niet teveel betaalt.
Zelf kun je alvast wat voorwerk doen via internet. Zie daarvoor: Gratis huizenprijzen waarderingen.

Het is verstandig om een bouwkundige aankoopkeuring uit te laten voeren voordat je het huis koopt, zodat je achteraf niet voor verrassingen komt te staan. Een makelaar kan je daarbij helpen of regel het bijvoorbeeld via Vereniging Eigen Huis.

7. Notaris en verzekeringen

Bij de aankoop van een huis heb je een overlijdensrisicoverzekering en opstalverzekering nodig. Als je de opstalverzekering niet via de hypotheekverstrekker hoeft af te sluiten, kun je een paar honderd euro per jaar besparen als je deze via internet afsluit.

Ten slotte loont het de moeite om op zoek te gaan naar een voordelige notaris, want ook die prijzen lopen flink uiteen.

Als je deze stappen volgt vind je hopelijk snel je droomhuis en bespaar je op bijkomende kosten.

Tip

Betaal bestaande leningen af voordat je een huis gaat kopen. Wanneer je namelijk maandelijks rente en aflossingen
moet betalen voor leningen kun je fors minder lenen. Met een bruto inkomen van 35.000 euro per jaar kun je bij ING
bijvoorbeeld bijna 1,5 ton lenen. Met maandelijkse lening kosten van 500 euro nog maar 60.000 euro!

Vergelijk & bespaar met Geldreview.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *