Indexbeleggen

Vind de beste ETF op Geldreview.nl

Laatste update 14 juli 2022

Op Geldreview kun je de beste ETF’s vergelijken per regio, land en thema. We hebben de gegevens verzameld van 1.591 ETF’s. Onze ETF database is gratis beschikbaar om je te helpen met het vinden van de beste ETF voor jou.

Op de pagina ETF Beleggen vind je kosten, waardering en rendementen van de beste ETF per categorie.

Hieronder vind je uitgebreide ETF vergelijkingen per categorie.

Nieuwste ETF vergelijkingen

Populairste ETF’s

Dit zijn de populairste ETF’s op Geldreview.nl:

ETF’s per regio en land

Thema

Vermogenscategorie

ETF’s van populaire indices

Hoe de beste ETF vinden

Er zijn duizenden indexfondsen en etf‘s op de markt om te indexbeleggen, maar hoe kies je daaruit de beste etf of indexfonds?

Op Geldreview.nl bied ik beleggingsonderzoek en strategieën om meer vermogen op te bouwen. Onderstaande 8 stappenplan gebruik ik om de beste etf’s te vinden:

  1. Brede spreiding
  2. Focus op fondsen met de laagste kosten
  3. Replicatiemethode
  4. Dividend uitkerend of accumulerend
  5. Valuta en aandelenbeurs
  6. Historisch rendement
  7. Risico
  8. ETF’s met aantrekkelijke waardering

Ad

Beleg met lage kosten bij DEGIRO.

Meer info >

Met beleggen kunt u uw inleg verliezen.

1. Brede spreiding etf

Het idee van indexbeleggen is om in één keer een grote mand aandelen te kopen.

ETF’s met de meest brede spreiding zijn wereld etf’s. Vanguard FTSE All-World UCITS ETF bestaat bijvoorbeeld uit 3.358 aandelen, in de VS, Japan, Europa en China.

Andere ETF’s met een brede spreiding met honderden aandelen zijn ETF’s VS, Europa en Opkomende Markten. Een ETF Rusland bestaat bijvoorbeeld maar uit 18 aandelen een ETF AEX uit 25 aandelen. Des te breder de spreiding, des te meer je de risico’s verdeelt.

De grondlegger van indexbeleggen, John Bogle, en ‘s werelds rijkste belegger, Warren Buffett adviseren Amerikaanse beleggers een S&P 500 ETF. Zij vinden dat de beste etf.

De S&P 500 index zal ik samen met de MSCI Europe index hieronder als voorbeeld gebruiken.

Als je als Nederlandse belegger wilt indexbeleggen is een wereld etf een kant-en-klare oplossing met ETF’s VS, Europa en Opkomende Markten als goed alternatief. Omdat er in een wereld etf ook vrij veel eurolanden zitten heb je wat minder valutarisico dan met een Amerikaans indexfonds.

De Amerikaanse S&P 500 index bestaat uit 506 van de grootste Amerikaanse bedrijven. MSCI Europe is de leidende Europese aandelenindex en die bestaat uit 434 bedrijven. Allebei bieden een heel brede spreiding.

De MSCI Europe Index omvat large- en midcapaandelen in 15 landen van ontwikkelde markten in Europa. Met 434 componenten dekt de index ongeveer 85% van de free float, MSCI.

Sectorverdeling

De bedrijven uit de S&P 500 zijn verdeeld over verschillende sectoren zoals informatietechnologie, financials en energie. Relatief veel bedrijven zitten in de technologie, 38%.

sectorverdeling S&P 500 index
Bron: S&P Global

In MSCI Europe zitten veel minder techbedrijven, 11% en is wat evenwichtiger over verschillende sectoren verdeeld.

bron: MSCI

Top 10 bedrijven S&P 500 en MSCI Europe

De bedrijven met het grootste gewicht in de S&P 500 index zijn Apple, Microsoft, Amazon, Facebook en Alphabet (Google). Alle techbedrijven. De top 10 heeft een weging van 27%.

Top 10 bedrijven S&P 500

De grootse bedrijven in MSCI Europe zijn heel ander type bedrijven zoals Nestlé, LVMH, Unilever en Roche. De top 10 heeft een weging van 18%.

top 10 bedrijven msci europe

Informatie over spreiding, rendement en waardering vind je in de factsheets van indexaanbieders zoals S&P en MSCI en bij sommige etf aanbieders zoals iShares en Vanguard.

Top 10 Goedkope Brokers Vergelijken

2. Beste etf heeft lage kosten

Door de kosten laag te houden blijft er meer rendement over voor jou als belegger.

Waar het gemiddelde actief beheerd beleggingsfonds een kostenratio (jaarlijkse kosten) heeft van 0,5% tot 1%, heb je al een ETF met een kostenratio van 0,05%.

Je kunt dus al tegen ultralage kosten beleggen in ETF’s. Ik doe beleggingsonderzoek en publiceer de beste en goedkoopste etf’s per regio en land:

logo etoro eToro is een sociaal handelsplatform met wereldwijd 20 miljoen gebruikers. Bij eToro kun je met 0% Commissie beleggen in aandelen. Handelen in cryptovaluta. Rekening bij eToro is gratis.

Uw kapitaal loopt risico. Er gelden andere tarieven. Voor meer informatie bezoek etoro.com/trading/fees.

Meer info >

3. Replicatiemethode

Als je aandelen koopt in een ETF van bijvoorbeeld iShares of Vanguard kopen zij de onderliggende aandelen aan op de aandelenmarkt. Dit is fysieke replicatie en heeft mijn voorkeur.

Daarnaast maken sommigen gebruik van sampling, ze kopen dan een afspiegeling van de markt om een index te volgen. Dat werkt ook prima.

Dan heb je nog synthetische replicatie ETF’s. Deze aanbieders kopen niet de aandelen maar een afgeleid instrument, een swap. Deze ETF’s kennen een extra (tegenpartij)risico omdat ze afhankelijk zijn van de tegenpartij waarmee het swapcontract is aangegaan (Binck).

Wat mij betreft heeft de financiële sector minder financiële instrumenten nodig, niet meer. Synthetische replicatie ETF’s koop ik zelf niet en neem ik liever niet op in mijn vergelijkingen, hoewel ze regelmatig een lage kostenratio hebben.

4. Dividend uitkerend of accumulerend

Dividend is de beste vriend van beleggers volgens John Bogle. De S&P 500 heeft sinds 1926 een jaarlijks rendement van 10% opgeleverd. 42% daarvan bestond uit dividend. De meeste beleggers hechten weinig waarde aan dividend, maar dat is niet slim.

S&P 500 Price vs. Total Returns Since 1987
topforeignstock.com

Als je belegt om extra inkomen te genereren dan zou ik kiezen voor een ETF die dividend uitkeert. Anders kun je net zo goed kiezen voor een ETF die dividend opnieuw investeert.

Vanguard FTSE All-World UCITS ETF is er bijvoorbeeld in twee varianten: één met dividend uitkering en één accumulerend (dividend opnieuw investeert). Ik heb beide wereld ETF’s als belegging voor de studie van mijn zoon.

5. Valuta en aandelenbeurs

Ik heb een voorkeur voor ETF’s die in euro’s worden verhandeld op Euronext Amsterdam. Dan voorkom ik hoge kosten voor het aankopen van vreemde valuta en handelen op de Amsterdamse beurs is bij de meeste brokers het goedkoopst.

De wisselkoerskosten en transactiekosten per beurs verschillen nogal er broker. Bij DEGIRO zijn die heel laag maar bij sommige banken vrij hoog. Laatst kocht ik bijvoorbeeld voor € 1.589 een ETF Rusland en betaalde ik € 2,48 transactiekosten. Voor 3 aandelen Walt Disney waren de transactiekosten € 0,51 op een investering van € 308. Bij mijn huisbank zou ik € 16,57 aan aankoopkosten betalen.

6. Rendement

Van 2000 tot 2010 presteerden aandelen uit opkomende markten het beste. De afgelopen 10 jaar deden Amerikaanse aandelen het juist heel goed. Ik kijk daarom vooral naar de waardering van ETF’s en dan pas naar het historisch rendement.

topforeignstocks.com

De S&P 500 heeft sinds 1926 10% per jaar opgeleverd, MSCI Europe sinds de oprichting in 1987 8,14% en MSCI World sinds 1987 8,21%.

De afgelopen 10 jaar hebben hebben Amerikaanse aandelen uitzonderlijk goed gepresteerd met 14,19% per jaar voor de S&P 500. MSCI Europe 6,31% en MSCI World 10,81%.

sp 500 vs msci europe
topforeignstocks.com

Bogle en Buffett hebben gelijk dat op basis van het verleden de S&P 500 de beste index is om te volgen.

Maar rendementen uit het verleden zijn geen goede graadmeter voor de toekomst. Daarvoor moet je naar de waardering kijken. Waarover later meer.

Een recent negatief rendement is voor mij juist een aanleiding om een ETF nader te onderzoeken.

7. Risico

Met een breed gespreide etf beperk je de beleggingsrisico’s, maar sluit je die zeker niet uit. MSCI Europe daalde in 2008 46%, MSCI World 40%.

Beleggen in opkomende markten betekent dat je met nog grotere uitschieters rekening moet houden. MSCI Emerging Markets daalde in 2008 53% in 2011 18% en 2018 14%. Daar staan grote stijgingen tegenover; 78% in 2009 en 37% in 2017.

Het maakt mij weinig uit of een aandeel sterk schommelt. Als ik mijn beleggingsdoelen maar haal. Daarmee volg ik de visie van Warren Buffett op risico’s, maar dat is niet de standaard opinie. Dat is als een aandeel flink schommelt (volatiel is) is het risicovol. Opkomende markten zijn dan risicovoller dan een etf Europa of Wereld.

De makkelijkste manier om te indexbeleggen

De makkelijkste manier om te indexbeleggen is om maandelijks geld in te leggen. Je spreid dan ook de risico’s over de tijd. Dit wordt ook wel dollar-cost-averaging genoemd.

Zelf beleg ik bijvoorbeeld automatisch iedere maand 225 euro in een ETF VS. Dan hoef je verder geen rekening te houden met waardering.

Wil je niet alleen periodiek beleggen? Lees dan verder, want laag gewaardeerd etf’s leveren meer op.

Top 10 Goedkope Brokers Vergelijken

8. Beste ETF is aantrekkelijk gewaardeerd

Uit onderzoek van onder meer Star Capital en Meb Faber blijkt dat aandelenmarkten die relatief laag gewaardeerd zijn over een periode van 5 tot 10 jaar een hoger rendement opleveren dan markten die zijn overgewaardeerd.

Op zich vrij logisch omdat de meeste aandelenmarkten een opwaartse trend hebben. De beste tijd om een ETF te kopen is dan ook als de koers is gedaald en de waardering laag is. Toch zijn er weinig beleggers die zo investeren.

Als je geld over hebt van bijvoorbeeld je vakantiegeld of 13e maand en wilt beleggen dan zou ik zoeken naar ETF’s met een aantrekkelijke waardering. Dan kijk ik naar de koers-winstratio, dividendrendement en prijs-boekwaarde ratio. Beleggen in etf’s betekent dat je op basis van beperkte informatie je keuzes moet maken of je moet alle onderliggende aandelen gaan analyseren.

Onderstaande heb ik opgehaald van S&P en MSCI. Vanguard en iShares zijn de enige etf aanbieders waar je deze info goed kan vinden.

De basis etf’s/aandelenmarkten zijn wereld, VS, EU en opkomende markten. Daar kijk ik eerst naar of daar beleggingskansen zijn.

K/WDiv. %P/B
MSCI World27,721,84%2,81
MSCI Europe222,48%1,86
S&P 50031,21,59%3,49
MSCI Emerging markets19,92,14%1,85
peildatum 9-12-2020

De S&P 500 index en MSCI World zijn op dit moment naar mijn mening erg overgewaardeerd. De mediaan koers-winstverhouding van de S&P 500 index van de afgelopen 100 jaar is 15.86 (https://www.multpl.com/s-p-500-pe-ratio) en 20 sinds 1990. Een huidige waardering van 31,2 is ongekend hoog. Het dividendrendement ligt ver onder het historisch gemiddelde van 4,26%. Hetzelfde geldt voor de prijs/boekwaarde ratio, 2,78 historisch, 3,49 nu.

Europa en Opkomende Markten zijn ook niet echt goedkoop in vergelijking met historische gemiddelden.

Daarom heb ik dit jaar etf’s China, Rusland, Turkije en Zuid-Korea gekocht en enkele dividend etf’s. Om de risico’s te spreiden heb ik voor meerdere landen gekozen.

Of dat over een periode van 5 jaar meer oplevert weet ik dus nog niet. Voorlopig zijn de resultaten wisselend: ETF Turkije – 24%, ETF Rusland -2,24%, Korea +35%, China U +18,6% en China A +47,5%.

Voorbeeld iShares Core MSCI Europe UCITS ETF

Ik zal nu aan de hand van iShares Core MSCI Europe UCITS ETF (IE00B1YZSC51) laten zien hoe je een ETF analyseert.

Beleggingsdoel

Het fonds streeft ernaar het rendement te volgen van een index die bestaat uit ruim 400 ondernemingen uit ontwikkelde landen in Europa.

De kostenratio (Total Expense Ratio) is met 0,12% behoorlijk laag. De methodologie is sampling en winst wordt uitgekeerd.

iShares Core MSCI Europe UCITS ETF staat genoteerd op zeven beurzen waaronder Euronext Amsterdam en wordt verhandeld in euro’s.

Waardering

Portefeuillekenmerken ETF
Bron: Ishares

iShares Core MSCI Europe UCITS ETF is voor mij nu niet echt aantrekkelijk gewaardeerd. Het dividendrendement (uitkeringsrendement) is met 2,11% heel laag (andere bron, andere cijfers). De K/W ratio is met 17,69 iets boven het historisch gemiddelde, net als de prijs-boekwaarde ratio.

Ad

De Brand New Day beleggingsrekening biedt een kant en klare oplossing voor indexbeleggers. Je kiest zelf de verdeling tussen aandelen en obligaties en je kunt gebruik maken van automatische risicoafbouw.

Open nu een beleggingsrekening bij Brand New Day

Wil je niet zelf al dit onderzoek doen? Ik verzamel de goedkoopste en etf’s per land en regio:

Over de auteur
drs. Jasper Bronkhorst is uitgever van Geldreview.nl en The Global Value Report. Hij helpt beleggers met vinden van de beste broker en ETF’s. Daarnaast biedt hij een cursus beleggen. Hij is docent Vermogensbeheer en Ondernemerschap aan de Hogeschool van Amsterdam. Jasper heeft economie gestudeerd aan de universiteiten van Maastricht en Amsterdam. Hij is afgestudeerd bij ING Investment Management en is zijn loopbaan begonnen bij ING Financial Markets. Jasper schrijft inmiddels 20 jaar over beleggen.

Affiliate disclaimer: dit artikel bevat affiliatelinks naar producten. We kunnen een commissie ontvangen voor aankopen die via deze links zijn gedaan.

Disclaimer
Alle informatie op Geldreview.nl is alleen voor informatieve en educatieve doeleinden. Het is geen persoonlijk advies tot het doen van beleggingen. Wij mogen geen antwoord geven op vragen over financiële producten. De verstrekte informatie is geen aanbod, beleggingsadvies of financiële dienst. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. 
Beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.