Indexbeleggen

Top 10 Beste ETF’s Opkomende Markten

Laatste update 18 februari 2021

Een ETF Opkomende Markten stelt je in staat om tegen lage kosten te beleggen in landen als China, Taiwan en India.

Beleggen in Opkomende Markten is risicovoller dan beleggen in bijvoorbeeld Europa, maar kan ook hoge rendementen opleveren.

Voor Europese indexbeleggers zijn er 24 aandelen en 33 obligatie ETF’s Opkomende markten. Deze Emerging Markets ETF’s volgen vooral de MSCI Emerging Markets index en FTSE Emerging Markets index.

Hieronder een selectie met de beste ETF’s Opkomende Markten.

Kostenratio ETF’s Opkomende Markten: van 0,14% tot 0,95%

Top 10 Goedkope Brokers Vergelijken

Opkomende markten indices

De MSCI Emerging Markets Investable Market Index (IMI), MSCI Emerging Markets Index en FTSE Emerging Markets index zijn de drie leidende indices voor aandelen in opkomende markten. MSCI EM IMI heeft met ruim 3.000 aandelen de breedste spreiding. Historische rendementen zijn vergelijkbaar.

FTSE EMMSCI EM IMIMSCI EM
Aandelen1.8183.0721.380
Landen222727
Gewicht per land
China45%37%40%
Taiwan15%14%13%
Zuid-Koreax14%13%
India10%9,5%8.9%
Brazilië5,6%4,7%4,6%
Zuid-Afrika4,3%
Rendement 5j14,6%14,4%15%
Rendement 10j4,16%4,05%4,23%
Bronnen: MSCI en Vanguard

Ad

Beleg in ETF’s en aandelen voor € 2 + 0,03% per order bij DEGIRO. Actie: nu met € 50 transactietegoed

Meer info >

Met beleggen kunt u uw inleg verliezen.

De MSCI Emerging Markets bestaat uit aandelen van 1.380 beursgenoteerde bedrijven in 27 landen. China heeft met 40% het grootste gewicht. Gevolgd door Korea, Taiwan, India en Brazilië. FTSE Emerging Markets index bestaat uit 1.818 aandelen met een vergelijkbare verdeling als MSCI emerging markets index. MSCI ziet Zuid-Korea nog wel als een opkomend land FTSE niet. MSCI biedt meer en betere informatie dan FTSE.

Voor Nederlandse beleggers is het handig als een ETF Opkomende Markten in euro’s wordt verhandeld aan de Amsterdamse beurs.

Vanguard FTSE Emerging Markets UCITS ETF

Zelf heb ik voor de ETF opkomende markten gekozen voor Vanguard FTSE Emerging Markets UCITS ETF (isin: IE00B3VVMM84) en deze gekocht bij DEGIRO. De redenen hiervoor zij dat deze ETF een brede spreiding biedt, een lage kostenratio heeft van 0,22%, en in euro’s wordt verhandeld aan de Amsterdamse beurs.

Het is meestal goedkoper om aandelen te kopen aan de Amsterdamse beurs dan bijvoorbeeld in Duitsland. Doordat Vanguard FTSE Emerging Markets UCITS ETF in euro’s wordt verhandeld hoef ik geen dollars aan te kopen.

 • Kostenratio: 0,22%
 • Posities: 1.760
 • Fondsomvang: USD 1,4 mrd
 • ISIN: IE00B3VVMM84
 • K/W-ratio: 19,05
 • Dividend %: 2,00%
 • P/B: 2,33
 • Per 29/1/2021

Ad
logo etoro eToro is een sociaal handelsplatform met wereldwijd 10 miljoen gebruikers. Bij eToro kun je met 0% Commissie beleggen in aandelen, etf’s. Handelen in cryptovaluta. Rekening bij eToro is gratis.

Uw kapitaal loopt risico

Meer info >

iShares Core MSCI Emerging Markets IMI UCITS ETF

iShares Core MSCI Emerging Markets IMI UCITS ETF heeft een kostenratio van 0,18% en wordt aan de Duitse Xetra beurs in euro’s verhandeld. De meeste brokers rekenen hogere transactiekosten voor een ETF in Duitsland dan in Nederland.

MSCI Emerging Markets IMI bestaat uit 3.000 aandelen uit 27 landen. Er zijn twee versies met en zonder dividenduitkering.

 • Kostenratio: 0,18%
 • Posities: 2.712
 • Fondsomvang: USD 10 mrd
 • ISIN: IE00BD45KH83

ComStage MSCI Emerging Markets UCITS ETF (EUR)

ComStage MSCI Emerging Markets UCITS ETF (EUR) heeft met 0,14% de laagste kostenratio van alle Opkomende markten ETF’s. ComStage wordt niet verhandeld in Amsterdam maar wel in Duitsland.

De koers van MSCI Emerging Markets schommelt veel meer dan bijvoorbeeld MSCI World, ETF’s Europa of ETF’s VS. Beleggen in opkomende markten wordt dan ook gezien als risicovoller dan beleggen in Europa of de VS.

 • Kostenratio: 0,14%
 • Posities: 1.400
 • Fondsomvang: USD 295 mln
 • ISIN: LU0635178014

Alternatieven:

 • iShares MSCI EM UCITS ETF USD (Dist); 0,18%, Euronext Amsterdam in euro’s
 • HSBC MSCI Emerging Markets UCITS ETF USD (DE000A1JXC94); 0,18%
 • Amundi MSCI Emerging Markets UCITS ETF (LU1681045370); 0,20%

Vanguard USD EM Government Bond UCITS ETF

Vanguard USD EM Government Bond UCITS ETF (IE00BZ163L38) bestaat uit 1.100 obligaties van overheden in opkomende markten. Deze etf heeft een kostenratio van 0,25%. De gemiddelde couponrente en het effectieve rendement is hoger dan je nu op Europese obligaties krijgt, maar het is ook risicovoller.

iShares J.P. Morgan $ EM Bond UCITS ETF

iShares J.P. Morgan $ EM Bond UCITS ETF is een gespreide portefeuille van 474 staatsobligaties en obligaties van semi-overheidsinstellingen uit opkomende markten die zijn uitgegeven in Amerikaanse dollar. De kostenratio is 0,45%. iShares J.P. Morgan $ EM Bond UCITS ETF wordt verhandeld in verschillende valuta. Die in euro’s is herbeleggend.

iShares J.P. Morgan $ EM Corp Bond UCITS ETF

iShares J.P. Morgan $ EM Corp Bond UCITS ETF is een gespreide portefeuille van 962 obligaties uitgegeven door ondernemingen uit opkomende markten en die zijn uitgegeven in USD. De kostenratio is 0,50%.

Top 10 Goedkope Brokers

Beste ETF’s Vergelijken

Ad

De Brand New Day beleggingsrekening biedt een kant en klare oplossing voor indexbeleggers. Je kiest zelf de verdeling tussen aandelen en obligaties en je kunt gebruik maken van lifecyclebeleggen.

Open nu een beleggingsrekening bij Brand New Day

Over de auteur
drs. Jasper Bronkhorst is oprichter van Geldreview.nl. Hij geeft workshops beleggen en helpt je met het vinden van de beste broker en etf’s. Hij is docent aan de Hogeschool van Amsterdam op de opleidingen Creative Business en Communicatie. Jasper heeft economie gestudeerd aan de universiteiten van Maastricht en Amsterdam. Hij is afgestudeerd bij ING Investment Management en is zijn loopbaan begonnen bij ING Financial Markets.

Bronnen

Disclaimer
Alle informatie op Geldreview.nl is alleen voor informatieve en educatieve doeleinden. Het is geen persoonlijk advies tot het doen van beleggingen. Wij mogen geen antwoord geven op vragen over financiële producten. De verstrekte informatie is geen aanbod, beleggingsadvies of financiële dienst. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. 
Beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.

Affiliate disclaimer: dit artikel bevat affiliatelinks naar producten. We kunnen een commissie ontvangen voor aankopen die via deze links zijn gedaan.