Indexbeleggen

Hoe beleggers ETF’s selecteren + mijn advies

Uit een survey onder professionele beleggers kwam onder meer naar voren wat de belangrijkste criteria zijn om ETF’s te selecteren. Die zijn compleet anders dan de mijne.

Europese professionele beleggers kijken eerst naar historische rendementen, vervolgens naar ETF aanbieder en dan kostenratio.

Beleggers die hun keuze vooral baseren op historische rendementen zijn momentum beleggers. Zij kijken welke kant de kudde opgaat, sluiten zich dan aan en hopen voor een daling uit te stappen.

Dat is prima. Tenzij je voor de lange termijn belegt en een hoog rendement wil.

De belangrijkste selectiecriteria van professionele beleggers:

VSEuropaChina
Expense RatioHistorical performanceHistorical performance
Historical performanceETF IssuerTrading volume
ETF IssuerExpense RatioTrading spreads
Tax efficiency Tax efficiency Expense Ratio
Index methodologyTrading spreadsIndex methodology
Trading volumeTrading volumeETF Issuer
Trading spreadsTracking errorTax efficiency 
Tracking errorIndex methodologyTracking error

Ad

Beleg met lage kosten bij DEGIRO.

Meer info >

Met beleggen kunt u uw inleg verliezen.

ETF selectiecriteria haaks op basisidee indexbeleggen

De belangrijkste selectiecriteria van professionele beleggers sluiten niet echt aan bij het basisidee van indexbeleggen; de markt volgen met een brede spreiding en tegen ultralage kosten.

Bovenstaande criteria passen meer bij handelaren en speculanten.

Mijn advies ETF’s selecteren

Mijn advies voor particuliere (lange termijn) beleggers en selectiecriteria voor de beste ETF’s zijn:

Geldreview
brede spreiding
lage kosten
aantrekkelijke waardering
fysieke replicatie
valuta
notering
dividendbeleid
historisch rendement

Het idee van indexbeleggen is dat het slim is om de markt te volgen met een breed gespreid fonds. Diversificatie verlaagt beleggingsrisico’s. En daarmee presteer je beter dan 90% van de beleggers; professionals en particulieren.

Een Wereld ETF en is een alles in één oplossing met posities in duizenden aandelen. Die heb je ook voor obligaties. ETF’s VS, Europa en Opkomende Markten zijn populaire alternatieven.

Doordat indexfondsen een passieve beleggingsstrategie volgen zijn de kosten vaak ultralaag. Wat meer rendement voor de belegger betekent. Je hebt al ETF’s met een kostenratio van 0,07%. Ter vergelijking, de meeste beleggingsfondsen hebben een kostenratio van meer dan 1%.

Ik beleg in breed gespreide ETF’s. Maar niet tegen elke prijs.

De prijs die je betaalt bepaalt namelijk het rendement. Als de prijs laag is wordt er meestal een hoger rendement behaald.

Amerikaanse aandelen worden al 10 jaar gemiddeld voor 15 tot 20 keer de winst verhandeld. Nu de koers-winsthouding rond de 33 ligt hoef je geen hoge rendementen te verwachten.

Kun je een ETF voor 10 tot 15 keer de winst kopen dan is een hoog rendement een stuk waarschijnlijker.

Fysieke replicatie betekent dat een ETF aanbieder de onderliggende aandelen aankoopt. Verschillende aanbieders gebruiken Swaps; een soort optie. Dat is risicovoller en naar mijn mening heeft de financiële sector minder financiële instrumenten nodig in plaats van meer.

Als Europese belegger is het goedkoper als een fonds in euro’s wordt verhandeld dan in dollars. Dat scheelt valutakosten en die kunnen bij verschillende banken flink oplopen.

Bij veel brokers zijn de transactiekosten lager voor Euronext Amsterdam dan bijvoorbeeld de Duitse beurs. Zeker als je kleinere bedragen belegt kan dat flink voordeel opleveren.

De meeste ETF’s keren dividend uit. Maar als je nog in de opbouwfase zit om je vermogen op te bouwen kun je dat geld net zo goed in het fonds laten zitten. Anders moet je dividendbelasting betalen, weer terugvorderen en opnieuw investeren. Daarom koop ik nu vaker ETF’s die geen dividend uitkeren maar accumuleren.

Ik kijk naar historische rendementen om op beleggingsideeën te komen. Als een ETF recent flink is gedaald is dat voor mij een aanwijzing om de ETF verder te onderzoeken en koopjes te vinden.

TIP Je kunt voordelig beleggen bij:

DEGIRO – Ruim aanbod. Lage tarieven.

Bux Zero – Beleg zonder commissie in aandelen en ETF’s in een app.

Saxo Bank – € 8

Beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt een deel van je geld verliezen.

Vergelijk de beste ETF’s

Disclaimer
Alle informatie op Geldreview.nl is alleen voor informatieve en educatieve doeleinden. Het is geen persoonlijk advies tot het doen van beleggingen. Wij mogen geen antwoord geven op vragen over financiële producten. De verstrekte informatie is geen aanbod, beleggingsadvies of financiële dienst. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. 
Beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.