Indexbeleggen

ETF Beleggen in 2021. Hoe doe je dat?

etf's in europa

Laatste update 30 mei 2022

ETF beleggen is populair en het aantal Exchange Traded Funds in Europa is in 15 jaar gestegen van 168 tot 1.820 ETF’s met een totaal beheerd vermogen van 1.194 miljard dollar. Geldreview.nl maakt beleggers wegwijs in de wereld van ETF’s en helpt met het vinden van de beste ETF’s.

Wat is een ETF?

Een Exchange Traded Fund (ETF) is een beursgenoteerd fonds dat uit een mand aandelen of obligaties bestaat van een bepaalde index, zoals de Nederlandse AEX index of de Amerikaanse S&P 500 index.

ETF’s worden net als een gewoon aandeel op de beurs verhandeld en hebben in de regel lagere kosten dan beleggingsfondsen. Je kunt dan een aandelenmarkt volgen tegen ultralage kosten vanaf zo’n 0,07%, terwijl je voor aan actief beleggingsfonds al snel meer dan 1% aan kosten kwijt bent.

Beleggen in een ETF combineert de flexibiliteit van beleggen in individuele aandelen met de spreiding van beleggingsfondsen. ETF’s bestaan sinds 1993 en zijn inmiddels erg populair.

ETF’s die een bepaalde index volgen worden ook wel indextrackers of indexfondsen genoemd. ETF’s zijn de instrumenten voor indexbeleggen.

Waarom ETF beleggen?

Over de lange termijn hebben indexfondsen gemiddeld beter gepresteerd dan actieve beleggingsfondsen. Dat verklaart de huidige populariteit van trackers.

85,89% van de Europese beleggingsfondsen presteert over een periode van 10 jaar minder dan de Europese marktindex. Europese vermogensbeheerders die zich op de VS richten worden zelfs in 94,62% van de gevallen ‘verslagen’ door de index.

rendement index vs beleggingsfondsen
Bron SPIVA

Beleggingsfondsen beheerders presteren onder meer zo matig omdat ze hoge kosten in rekening brengen. Gemiddeld ruim 1%. Een S&P 500 ETF heb je al met een kostenratio van 0,07%. Een Wereld ETF 0,23%.

Gemiddelde kostenratio’s ETF’s

 • Obligatie ETF’s: gemiddelde kostenratio 0,16% (bron: ETFdb)
 • Aandelen ETF’s: gemiddelde kostenratio 0,19%
 • Vastgoed ETF’s: gemiddelde kostenratio 0,20%

Een fondsbeheerder moet dan minimaal 1% beter presteren dan de markt om het voor jou als belegger aantrekkelijk te maken. En dat lukt het gemiddelde beleggingsfonds niet.

De meeste beleggingsfondsmanagers voegen dan ook geen waarde toe. Ze kosten je geld. Indexbeleggen in ETF’s is dan de logische oplossing.

Andere voordelen zijn brede spreiding, lage kosten en een relatief laag risico in vergelijking met individuele aandelen vanwege de brede spreiding. ETF beleggen is ook heel eenvoudig en vraagt weinig kennis en vaardigheden.

Indexbeleggen is daarom de beste oplossing voor de meeste beleggers; professionals en particulieren.

Wat zijn de beste ETF’s?

De beste ETF’s bieden een brede spreiding tegen lage kosten.

Je kunt bijvoorbeeld de MSCI All World index volgen en die bestaat uit de aandelen van 2.964 bedrijven. Een wereld ETF biedt de meest brede spreiding en is een alles-in-1 oplossing. Goede alternatieven zijn een tracker VS, Europa en Opkomende Markten.

IndexPosities
MSCI ACWI       2.964
MSCI World       1.557
MSCI Opkomende Markten       1.407
S&P 500          500
MSCI Europe          432
Nasdaq 100          103
MSCI Nederland            22

Inmiddels zijn er duizenden ETF’s op de markt. Om je te helpen met het maken van betere beleggingsbeslissingen doe ik onderzoek naar de beste indexfondsen en deel mijn inzichten op Geldreview.nl met toplijsten per regio, thema en beleggingscategorie.

Daarvoor kijk in naast een brede spreiding en lage kosten naar een aantrekkelijke waardering, valuta en de beurs waarop het verhandeld wordt. Alles om de kosten laag te houden en de kans op een hoog rendement te verhogen.

Als een ETF bijvoorbeeld in euro’s op de Euronext Amsterdam wordt verhandeld zijn de transactiekosten lager dan een variant die in dollars in Duitsland wordt verhandeld.

Dit zijn de populairste ETF’s onder bezoekers van Geldreview:

Vergelijk hier ETF beleggen

Hoe ETF’s kopen

ETF’s worden als aandelen verhandeld op beurzen zoals Euronext Amsterdam. Om ETF’s te kopen op de beurs heb je een beleggingsrekening nodig bij een bank of goedkope broker.

Een advies van de grondlegger van indexbeleggen, John Bogle, is om de kosten laag te houden. De gemiddelde belegger kan veel geld besparen door te kiezen voor een goedkope online broker zoals DEGIRO.

Top 10 Goedkope Brokers Vergelijken

Ad

Beleg met lage kosten bij DEGIRO.

Meer info >

Met beleggen kunt u uw inleg verliezen.

Beleggen in ETF’s is heel eenvoudig en je hebt niet veel kennis nodig. Ik bied onder meer een cursus beleggen, beleggingsportefeuille voorbeelden en een praktische handleiding voor beginners.

Welke ETF’s kopen?

Warren Buffett en John Bogle adviseren een S&P 500 ETF (of een Total Market ETF maar die is bij mijn weten niet verkrijgbaar in Nederland). Je belegt dan in één keer in 500 van de grootste Amerikaanse bedrijven. Dat betekent een brede spreiding tegen lage kosten. Dat advies is gericht op Amerikaanse beleggers.

“Mijn standaard aanbeveling is een low-cost S&P 500 indexfonds”, schreef Buffett in zijn jaarlijkse Berkshire Hathaway-aandeelhoudersbrief voor 2016.

Een kant en klare oplossing is een Wereld ETF. Met de Vanguard FTSE All-World ETF beleg je wereldwijd in 3.358 bedrijven in de VS, Europa en opkomende markten. Om de risico’s te spreiden is het verstandig om ook te beleggen in een obligatie ETF.

Beleggen in Europa ETF’s heeft als voordeel dat je geen valuatarisico hebt omdat de meeste beleggingen in euro’s zijn. Voor de ondernemende belegger zijn ETF’s uit opkomende markten een oplossing zoals Vanguard FTSE Emerging Markets of China.

Ter inspiratie heb ik enkele voorbeeldportefeuilles en mijn beleggingen gepubliceerd.

De markt voor indexbeleggen

 • In 1989 werd de eerste ETF gelanceerd. Inmiddels zijn er ruim 7.000 ETF’s wereldwijd met 15,875 beursnoteringen van 436 providers in 58 landen.
 • Aan Euronext staan 780 aandelen, obligatie en commodity ETF’s genoteerd. 256 ETF’s staan genoteerd aan Euronext Amsterdam (Euronext)
 • De markt voor beursgenoteerde fondsen (indextrackers) heeft een waarde $ 6,9 biljoen. De VS vertegenwoordigen meer dan 70% van de ETF-markt(ETFGI).
 • 2.235 ETFs staan genoteerd in de VS. Aandelen trackers zijn het populairst.
marktaandelen etf aanbieders
Marktaandelen ETF aanbieders VS. Bron: Morningstar
populairste etf aanbieders europa
https://lipperalpha.refinitiv.com/reports/2019/07/review-of-the-european-etf-market-june-2019/#

Kostenratio ETF’s

 • De gemiddelde ETF kostenratio in de VS is de afgelopen acht jaar met ongeveer 40% gedaald.
kostenratio ETF's naar regio
Bron: JP Morgan
gemiddelde kostenratio Europa ETF's
https://www.investmenteurope.net/opinion/4000866/review-european-etf-market-2018

logo etoro eToro is een sociaal handelsplatform met wereldwijd 20 miljoen gebruikers. Bij eToro kun je met 0% Commissie beleggen in aandelen. Handelen in cryptovaluta. Rekening bij eToro is gratis.

Uw kapitaal loopt risico. Er gelden andere tarieven. Voor meer informatie bezoek etoro.com/trading/fees.

Meer info >

ETF’s selecteren

Zelf ben ik het meest geïnspireerd door Warren Buffett. De legendarische waardebelegger. Hij kijkt voor zijn beleggingen naar waarde en prijs. Opvallend genoeg is dat voor professionele beleggers niet echt belangrijk (misschien dat ze daarom zo slecht presteren).

Historisch rendement heeft geen voorspellende waarde. Toch is dat voor professionele beleggers het belangrijkste selectiecriterium.

etf selectiecriteria
https://www.bbh.com/en-us/insights/2019-global-etf-investor-survey-results-34394

Mijn aanpak is waardebeleggen in indexfondsen. Ik kijk naar verschillende waarderingsmaatstaven zoals CAPE ratio, koers-winstverhouding, prijs-boekwaardeverhouding en dividendrendement om etf’s te selecteren.

Mijn selectiecriteria voor de beste ETF’s:

 1. Brede spreiding
 2. Lage kosten
 3. Waardering
 4. Beschikbaarheid en kosten voor Nederlandse beleggers
 5. Replicatie methode

Ad

De Brand New Day beleggingsrekening biedt een kant en klare oplossing voor indexbeleggers. Je kiest zelf de verdeling tussen aandelen en obligaties en je kunt gebruik maken van automatische risicoafbouw.

Open nu een beleggingsrekening bij Brand New Day

Vergelijk, stap over en bespaar honderden euro’s
Top 10 Goedkope Brokers
Top 10 Goedkope Energie
Alles-in-1 vergelijken
Mobiele abonnementen
Beste ETF’s

Over de auteur
drs. Jasper Bronkhorst is uitgever van Geldreview.nl en The Global Value Report. Hij helpt beleggers met vinden van de beste broker en ETF’s. Daarnaast biedt hij een cursus beleggen. Hij is docent Vermogensbeheer en Ondernemerschap aan de Hogeschool van Amsterdam. Jasper heeft economie gestudeerd aan de universiteiten van Maastricht en Amsterdam. Hij is afgestudeerd bij ING Investment Management en is zijn loopbaan begonnen bij ING Financial Markets. Jasper schrijft inmiddels 20 jaar over beleggen.

Disclaimer
Alle informatie op Geldreview.nl is alleen voor informatieve en educatieve doeleinden. Het is geen persoonlijk advies tot het doen van beleggingen. Wij mogen geen antwoord geven op vragen over financiële producten. De verstrekte informatie is geen aanbod, beleggingsadvies of financiële dienst. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. 
Beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.