Indexbeleggen

Beleggen in ETF’s. Alles dat je moet weten

Wat is een ETF?

Een ETF (Exchange Traded Fund) is een beursgenoteerd fonds dat meestal uit een mand aandelen of obligaties bestaat van een bepaalde index, zoals de Nederlandse AEX index of de Amerikaanse S&P 500 index.

ETF’s die een bepaalde index volgen worden ook wel indextrackers of indexfondsen genoemd. ETF’s zijn de instrumenten voor indexbeleggen. Over de lange termijn hebben indexfondsen beter gepresteerd dan actieve beleggingsfondsen. Dat verklaart de huidige populariteit van trackers. Andere voordelen zijn brede spreiding, lage kostenratio’s en relatief laag risico in vergelijking met individuele aandelen (vanwege de brede spreiding).

Beste ETF’s

Inmiddels zijn er duizenden ETF’s op de markt. Om duidelijkheid te krijgen doe ik regelmatig onderzoek naar de beste indexfondsen en deel mijn inzichten op Geldreview.nl:

Goedkope brokers indextrackers

Je kunt ETF’s kopen via een broker of via een beleggingsrekening van je bank. Een advies van de grondlegger van indexbeleggen, John Bogle, is om de kosten laag te houden. De gemiddelde belegger kan veel geld besparen door te kiezen voor een goedkope online broker zoals DEGIRO.

Goedkope brokers
Beleggen tegen ongekend lage tarieven? Open dan een beleggingsrekening bij DEGIRO. Honderden fondsen kun je zelfs kopen met € 0,- transactiekosten. Al meer dan 450.000 beleggers in 18 landen gebruiken DEGIRO. Ik beleg zelf ook via DEGIRO en beveel hen aan; heel gebruiksvriendelijk platform en goedkoop.

Open nu een beleggingsrekening bij DEGIRO

BinckBank Ontvang nu € 200 transactietegoed bij Binck Zelf beleggen.

Open nu een beleggingsrekening bij Binck

Beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt een deel van je geld verliezen

Waarom beleggen in indexfondsen?

Het blijkt heel lastig om op lange termijn beter te presteren dan de markt. De afgelopen 5 jaar heeft 77,53% van de Europese beleggingsfondsen slechter gepresteerd dan de markt. Over een periode van 10 jaar zelfs 88% (bron: Spiva).

Indexbeleggen is daarom de beste oplossing voor de meeste beleggers; professionals en particulieren. Beleggingsfondsen beheerders presteren onder meer zo slecht omdat ze hoge kosten in rekening brengen. Gemiddeld ruim 1%.

Een S&P 500 ETF heb je al met een kostenratio van 0,07%. Een fondsbeheerder moet dan minimaal 1% beter presteren dan de markt om het voor jou als belegger aantrekkelijk te maken. En dat lukt het gemiddelde beleggingsfonds niet.

Welke ETF’s kopen?

Warren Buffett en John Bogle adviseren een S&P 500 ETF (of een Total Market ETF maar die is bij mijn weten niet verkrijgbaar in Nederland). Je belegt dan in één keer in 500 van de grootste Amerikaanse bedrijven. Dat betekent een brede spreiding tegen lage kosten. Dat advies is gericht op Amerikaanse beleggers.

“Mijn standaard aanbeveling is een low-cost S&P 500 indexfonds”, schreef Buffett in zijn jaarlijkse Berkshire Hathaway-aandeelhoudersbrief voor 2016.

Een kant en klare oplossing is een Wereld ETF. Met de Vanguard FTSE All-World ETF beleg je wereldwijd in 3.358 bedrijven in de VS, Europa en opkomende markten.

Beleggen in Europa ETF’s heeft als voordeel dat je geen valuatarisico hebt omdat de meeste beleggingen in euro’s zijn. Voor de ondernemende belegger zijn ETF’s uit opkomende markten een oplossing zoals Vanguard FTSE Emerging Markets.

Ter inspiratie heb ik enkele voorbeeldportefeuilles en mijn beleggingen gepubliceerd.

De markt voor indexbeleggen

  • In 1989 werd de eerste ETF gelanceerd. In 2018 waren er 6.478 ETF’s wereldwijd. (Bron: Statista)
  • Aan Euronext staan 780 aandelen, obligatie en commodity ETF’s genoteerd. 256 ETF’s staan genoteerd aan Euronext Amsterdam (Euronext)
  • De markt voor beursgenoteerde fondsen (indextrackers) heeft een waarde $ 5,1 biljoen. De VS vertegenwoordigen meer dan 70% van de ETF-markt en hadden per 31 december 2018 bijna $ 3,6 biljoen aan beheerd vermogen. De Europese markt bereikte in 2018 $ 793 miljard. ETF’s in Groot-China $ 108,3 miljard aan beheerd vermogen (ETFGI).
  • 2.076 ETFs staan genoteerd in de VS. Aandelen trackers zijn het populairst:
aantal etf's VS
Bron: ICI.org ETF cijfers VS
marktaandelen etf aanbieders
Marktaandelen ETF aanbieders VS. Bron: Morningstar
populairste etf aanbieders europa
https://lipperalpha.refinitiv.com/reports/2019/07/review-of-the-european-etf-market-june-2019/#
grootste etf's
Grootste ETF’s gemeten naar marktkapitalisatie. Bron: ETFdb

Kostenratio

  • De gemiddelde ETF kostenratio in de VS is de afgelopen acht jaar met ongeveer 40% gedaald.
  • De ETF met de laagste kostenratio is JPMorgan BetaBuilders U.S. Equity ETF en kost 0,02%(ETFdb).
kostenratio ETF's naar regio
Bron: JP Morgan
gemiddelde kostenratio Europa ETF's
https://www.investmenteurope.net/opinion/4000866/review-european-etf-market-2018

Gemiddelde kostenratio’s indexfondsen

  • Obligatie ETF’s: gemiddelde kostenratio 0,16% (bron: ETFdb)
  • Aandelen ETF’s: gemiddelde kostenratio 0,19%
  • Vastgoed ETF’s: gemiddelde kostenratio 0,20%

Gemiddelde kostenratio’s indexfondsen naar regio

ETF’s selecteren

Zelf ben ik het meest geïnspireerd door Warren Buffett. De legendarische waardebelegger. Hij kijkt voor zijn beleggingen naar waarde en prijs. Opvallend genoeg is dat voor professionele beleggers niet echt belangrijk (misschien dat ze daarom zo slecht presteren).

etf's selecteren
https://www.bbh.com/en-us/insights/2019-global-etf-investor-survey-results-34394

Mijn aanpak is waardebeleggen in indexfondsen. Ik kijk naar verschillende waarderingsmaatstaven zoals CAPE ratio, koers-winstverhouding, prijs-boekwaardeverhouding en dividendrendement.

Handelsvolume Indextrackers

handelsvolume etf's
Bron: iShares

Sponsored
De Brand New Day beleggingsrekening biedt een kant en klare oplossing voor indexbeleggers. Elke euro die je stort op je beleggingsrekening wordt automatisch belegd in de 2.200 grootste beursgenoteerde bedrijven in een Wereld ETF en in 2.300 verschillende obligaties. Je kiest zelf de verdeling tussen aandelen en obligaties en je kunt kunt gebruik maken van lifecyclebeleggen. Stortingskosten zijn o,5% en beheerskosten 0,59%.

Open nu een beleggingsrekening bij Brand New Day

Vergelijk, stap over en bespaar honderden euro’s
Top 10 Goedkope Brokers
Top 10 Goedkope Energie
Mobiele abonnementen
ETF’s

Over de auteur
drs. Jasper Bronkhorst is oprichter van Geldreview.nl en schrijft over beleggen, persoonlijke financiën en ondernemen. Hij is docent aan de Hogeschool van Amsterdam op de opleidingen Creative Business en Communicatie. Jasper heeft economie gestudeerd aan de universiteiten van Maastricht en Amsterdam en is zijn loopbaan begonnen bij ING.