Indexbeleggen

Goedkope indexfondsen en ETF’s maart 2019

Wil je indexbeleggen, maar weet je niet welke fondsen je moet kopen? Hier vind je een overzicht van indexfondsen en ETF’s die relatief laag gewaardeerd zijn.

Zoeken naar waarde met een flinke veiligheidsmarge in relatie tot prijzen is de aanpak van Graham en Dodd voor de analyse van aandelen en wordt gevolgd door onder meer Warren Buffett. Die aanpak kun je ook toepassen voor indexfondsen. Waardebeleggers zijn koopjesjagers die investeren in aandelen wanneer ze uit de gratie zijn. Dus als andere beleggers pessimistisch zijn slaan zij toe. Dat vraagt een degelijke analyse en stalen zenuwen. Alle Superbeleggers die ik ken zijn waardebeleggers.

Index waardebeleggen is dat je op zoek gaat naar ondergewaarde indexfondsen en dat ze het liefst zo goedkoop zijn dat je een redelijke veiligheidsmarge inbouwt. Maar wat is goedkoop?

Beste ETF’s Vergelijken

Dalende koersen bieden kansen

Een eerste indicatie is dat de prijs het afgelopen jaar flink is gedaald. Investeerders kopen als de prijs laag is en verkopen als de prijs hoog is. Indexfondsen waarvan recent de koers stevig is gedaald, presteren vaak beter dan etf’s waarvan de koers recent is gestegen. Zo is de koers iShares MSCI Turkey UCITS ETF USD (Dist) afgelopen jaar 35% gedaald. Kopen kan via DEGIRO.

Lage koers-winstverhouding

Vervolgens kijk je naar de koers-winstverhouding (Engels P/E ratio, price-earnings ratio). Dat geeft aan hoe lang het bij gelijkblijvende winst duurt voordat je je investering hebt terugverdiend. Van de S&P 500 is de historische P/E ratio 16,9 en die staat nu op 20,06. Dat betekent een vrij hoge waardering. iShares STOXX Europe 600 Automobiles & Parts UCITS ETF (DE) heeft nu maar een P/E ratio van 7,58. Dus dan duurt het 7,58 jaar voordat je je investering hebt terugverdiend, in plaats van 20 jaar zoals bij de S&P 500 nu. Dit zijn enkele lange termijn gemiddelden:

Lange termijn gemiddelde koers-winstverhoudingen indices
Lange termijn gemiddelde koers-winstverhoudingen aandelen indices

Lage price-to-book value

De volgende indicator is de price-to-book value, de waarde van de aandelen ten opzichte van de boekwaarde van de bezittingen. Ik gebruik de S&P 500 als benchmark en de P/B ratio daarvan is nu 3,18. De prijs van het aandeel wordt verhandeld voor 3,18x de waarde van de bezittingen. Dat is historisch gezien vrij hoog (gemiddeld 2,79). De boekwaarde van Koreaanse aandelen is met 1,06 juist laag.

Hoog dividendrendement

De laatste waarde indicator is het dividendrendement (of uitkeringsrendement). Als dat relatief hoog is is dat een incatie dat een ETF aantrekkelijk gewaardeerd is en je een goed dividendrendement oplevert. iShares UK Dividend UCITS ETF heeft op dit moment een dividendrendement van 6,33%. iShares Emerging Markets Dividend UCITS ETF 5,29%.

Ik heb zelf iShares MSCI China A UCITS ETF USD (Acc), iShares MSCI Turkey UCITS ETF USD (Dist) en iShares MSCI Korea UCITS ETF USD (Dist) in bezit, gekocht via mijn beleggingsrekening van DEGIRO.

Ad
logo etoro eToro is een sociaal handelsplatform met wereldwijd 20 miljoen gebruikers. Bij eToro kun je met 0% Commissie beleggen in aandelen en etf’s. Handelen in cryptovaluta. Rekening bij eToro is gratis.

Uw kapitaal loopt risico

Meer info >

Brokers vergelijken

Beleggen voor Beginners

Disclaimer
Alle informatie op Geldreview.nl is alleen voor informatieve en educatieve doeleinden. Het is geen persoonlijk advies tot het doen van beleggingen. Wij mogen geen antwoord geven op vragen over financiële producten. De verstrekte informatie is geen aanbod, beleggingsadvies of financiële dienst. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. 
Beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.