Indexbeleggen

5 Hoog dividend ETF’s

Verschillende indexfondsen oftewel ETF’s bieden een hoog dividendinkomen. Deze hoog dividend ETF’s zijn niet alleen voor beleggers met een groot vermogen die daarvan willen leven, maar ook voor beleggers die niet teveel risico willen lopen met aandelenbeleggingen. Aandelenfondsen met een hoog dividend worden namelijk wel eens vergeleken met obligaties.

Ik heb deze post geschreven omdat ik wil indexbeleggen en op zoek ben naar indexfondsen die mij de komende jaren een goed rendement kunnen bieden met dividend en kapitaalgroei. Dit zijn 5 ETF’s die je een goed inkomen kunnen opleveren.

Ter vergelijking van dividendrendementen en waarderingen hier eerst de gegevens van wereld ETF iShares Core MSCI World UCITS ETF (IE00B0M62Q58):

  • Dividendrendement: 1,71%
  • Kostenratio: 0,50%
  • Aantal posities 1.644
  • P/E ratio: 18,31
  • P/B ratio: 2,38

iShares UK Dividend UCITS ETF belegt in 50 aandelen van Britse beursgenoteerde ondernemingen die een bovengemiddeld dividendrendement bieden. De index bestaat uit ondernemingen zoals Vodafone, TUI en financieel dienstverlener Standard Life Aberdeen. Het dividendrendement is nu 7%. iShares UK Dividend UCITS ETF wordt verhandeld in Britse ponden en heeft een kostenratio van 0,40%, een K/W verhouding van 9,5 en P/B ratio van 1,33. iShares UK Dividend UCITS ETF is daarmee vrij laag gewaardeerd in vergelijking met ETF’s VS en Europa. Het fonds heeft een netto activa van GBP 671 miljoen.

Goedkope brokers
Beleggen tegen ongekend lage tarieven? Open dan een beleggingsrekening bij DEGIRO.

Order à € 1.000: € 2,30 (€ 0 kernselectie)

Meer info

Beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt een deel van je geld verliezen

iShares EM Dividend UCITS ETF biedt een dividendrendement van 6,23% en heeft een kostenratio van 0,65%. Deze ETF volgt de Dow Jones Emerging Markets Select Dividend Index. Deze index heeft tot doel de aandelenprestaties te meten van 100 toonaangevende dividendbetalende aandelen uit opkomende markten, geselecteerd op basis van dividendrendement, en worden onderworpen aan screening- en buffercriteria. De index bestaat vooral uit bedrijven uit Taiwan (21%), Rusland (16,9%) en China (10,4%). iShares EM Dividend UCITS ETF heeft een K/W verhouding van 8,05 en P/B ratio van 1,16. Hoewel de koers de afgelopen 10 jaar niet is gestegen heeft het door het dividend toch een jaarlijks rendement van 5,06% behaald.

iShares STOXX Europe 600 Banks UCITS ETF (DE) heeft een kostenratio van 0,46% en een uitkeringsrendement van 5,24%. De STOXX® Europe 600 Banks index bestaat uit 47 beursgenoteerde Europese banken (inclusief Engeland) zoals HSBC, ING, BNP Paribas en UBS. Banken worden op dit moment vrij laag gewaardeerd met een gemiddelde KW van 9, waardoor het dividendrendement vrij hoog is. Dat banken nu niet populair zijn bij beleggers kan kansen bieden voor dividendbeleggers.

Hetzelfde geldt nu voor de auto industrie. Bedrijven in de autosector zijn nu niet erg populair om in te beleggen. iShares STOXX Europe 600 Automobiles & Parts UCITS ETF (DE) biedt een dividendrendement van 4,6%. De index bestaat uit 15 autobedrijven zoals Daimler, Volkswagen, BMW en Michelin. De K/W is 7,23 en P/B 0,92. Beleggers maken zich blijkbaar zorgen of de auto industrie op korte termijn wel winstgevend kan blijven groeien.

iShares Core MSCI Europe UCITS ETF (zie voorbeeldportefeuille) biedt een breed gespreide portefeuille met 444 Europese aandelen. Deze ETF heeft een hele lage kostenratio van 0,12% en een dividend van 3,19%. DE K/W is 16,16 en de P/B 1,79. iShares Core MSCI Europe UCITS ETF is aantrekkelijker gewaardeerd dan Amerikaanse ETF’s en het dividendrendement is bijna 2x zo hoog als een S&P 500 ETF. Je kunt iShares Core MSCI Europe UCITS ETF (IE00B1YZSC51) commissievrij kopen bij DEGIRO.

Brokers vergelijken

Leer meer over beleggen
Beleggen voor Beginners
Indexbeleggen
Het Nieuwe Beleggen
Beleggen in ETF’s – Alles dat je moet weten