Indexbeleggen

Indexbeleggen – De beste strategie voor 90% van de beleggers

Laatste update 2 januari 2021

Indexbeleggen is een strategie waarbij je een fonds met hele lage kosten koopt dat bestaat uit een brede marktportefeuille van aandelen of obligaties en dat fonds heel lang aanhoudt. Zo’n fonds noem je een indexfonds, indextracker of etf.

Een indexfonds is simpelweg een mand (portefeuille) dat bestaat uit vele, vele eieren (aandelen) ontwikkeld om de totale prestaties van welke financiële markt of sector dan ook te volgen (John C. Bogle).

Een wereld ETF bestaat bijvoorbeeld uit ruim 3.000 aandelen, ETF VS uit 500 aandelen en Europa ETF ruim 400 aandelen.

Steeds meer beleggers ontdekken dat indexbeleggen de beste oplossing is om je vermogen te maximaliseren.

Vergelijk hier de beste ETF’s

Indexbeleggen biedt brede spreiding tegen lage kosten

Indexfondsen bieden de breedst mogelijke spreiding en rekenen hele lage kosten. Tot 95% minder kosten dan beleggingsfondsen. Mede door die lage kosten zijn indexfondsen de enige belegging die je volgens Bogle een eerlijk aandeel garanderen in de winst van het bedrijfsleven.

Klassieke indexfondsen bestaan uit aandelen van vrijwel de hele markt en daarmee verlaag je de risico’s van individuele aandelen en sectoren. Je houdt wel marktrisico over, dus hoewel je de risico’s beperkt met indexbeleggen is het zeker niet risicovrij.

Deze passieve beleggingsstrategie is misschien saai, maar indexing maakt het meer dan goed met de rendementen op lange termijn. Uitgangspunten indexbeleggen:

  • Spreid de risico’s door te kiezen voor brede indexfondsen
  • Beleg voor de lange termijn
  • Hou de kosten laag

Een indexfonds in de vorm van een ETF zoals Vanguard S&P 500 UCITS ETF heeft maar een kostenratio van 0,07%.

Ad

Beleg met lage kosten bij DEGIRO.

Meer info >

Met beleggen kunt u uw inleg verliezen.

Historie indexbeleggen

Vanguard lanceerde in 1975 het eerste indexfonds naar een idee van oprichter Jack Bogle. Het eerste indexfonds volgde de Standard & Poor’s 500 index (S&P 500) bestaande uit 500 van de grootste Amerikaanse beursgenoteerde bedrijven. Die 500 bedrijven vertegenwoordigen nu 85% van de totale marktwaarde van alle beursgenoteerde bedrijven in de VS.

Uitgangspunt was beleggen voor de lange termijn met een brede spreiding, tegen lage kosten om als belegger een eerlijk deel van het marktrendement te krijgen.

Al in 1951 schreef Jack Bogle in zijn scriptie aan Princeton University dat beleggingsfondsen niet konden claimen dat ze superieure resultaten behalen ten opzichte van het marktgemiddelde. Nu ruim 65 jaar later wordt die stelling keer op keer bevestigt. Inmiddels is het een feit. In 2014 werd ongeveer eenderde van het belegde geld door institutionele en individuele beleggers geïnvesteerd in indexfondsen.

De afgelopen 10 jaar is de exchange-traded fund (ETF) in opkomst. Een ETF is een indexfonds ontwikkeld om de hele dag door te kunnen handelen in haar aandelen. Dat je er de hele dag in kunt handelen betekent niet dat je dat moet doen, want dan speculeer je en haal je de voordelen van indexbeleggen onderuit. Kies een brede ETF tegen lage kosten voor de lange termijn.

logo etoro eToro is een sociaal handelsplatform met wereldwijd 20 miljoen gebruikers. Bij eToro kun je met 0% Commissie beleggen in aandelen. Handelen in cryptovaluta. Rekening bij eToro is gratis.

Uw kapitaal loopt risico. Er gelden andere tarieven. Voor meer informatie bezoek etoro.com/trading/fees.

Meer info >

Waarom beleggen in indexfondsen?

Keer op keer blijkt dat het de meeste institutionele en individuele beleggers niet lukt om beter te presteren dan de markt. Dus in plaats van op zoek te gaan naar de speld in de hooiberg, kun je beter de hele hooiberg kopen.

Dankzij de magie van samengestelde rendementen heeft een klein rendementsverschil een enorme invloed op het vermogen dat je opbouwt. Stel dat je 10.000 euro belegt in een indexfonds met 10% rendement. Dan heb je na 30 jaar € 174.494. Stel dat je nu belegt in een beleggingsfonds met 8% rendement. Dan heb je na 30 jaar maar € 100.627.

Aantal jaar5,0%8,0%9,0%10,0%12,0%
10 jaar€ 16.289€ 21.589€ 23.674€ 25.937€ 31.058
20 jaar€ 26.533€ 46.610€ 56.044€ 67.275€ 96.463
30 jaar€ 43.219€ 100.627€ 132.677€ 174.494€ 299.599
40 jaar€ 70.400€ 217.245€ 314.094€ 452.593€ 930.510
50 jaar€ 114.674€ 469.016€ 743.575€ 1.173.909€ 2.890.022

In 1970 bestonden er in de VS 352 beleggingsfondsen. Beleggingsfondsen worden beheerd door professionele beleggers die met een actieve strategie proberen beter te presteren dan de markt. Wie wil dat niet?

In 2013 hadden slechts 18, oftewel 5%, van die beleggingsfondsen de markt verslagen met meer dan 1% punt (bron: Lipper, A Random Walk Down Wall Street). Doen beleggingsfondsen het tegenwoordig niet beter?

SPIVA vergelijkt de prestaties van actieve beleggingsfondsen met hun benchmarks (indices). Over een periode van 15 jaar heeft 92,43% large-cap fondsen minder gepresteerd dan de S&P 500 index. In Europa meten ze de prestaties pas 10 jaar, maar 87,03% van de beleggingsfondsen presteert minder dan de S&P Europe 350 index. 93,10% van de Nederlandse fondsen presteert minder dan de index.

Europese beleggingsfondsen die beleggen in opkomende markten presteren zelfs in 98,74% van de gevallen minder dan de index. Wereldwijd? 98,93%. Europese beleggers die beleggen in de VS? 97,76% presteert minder dan de index.

Rolinco van Robeco is één van de oudste Nederlandse beleggingsfondsen. Had je in november 1965 € 10.000 belegd in Rolinco dan had je een jaarlijks rendement van 7,76% behaald en is je belegging (bij grove benadering) nu € 525.000 waard. De S&P 500 index had in dezelfde periode een rendement van 9,75%. Op het oog een klein verschil. Je geld zou dan zijn gegroeid tot € 1,38 mln. Ruim het dubbele.

Feit is dat het heel moeilijk is om de markt te verslaan. Je kunt jezelf dan ook heel veel tijd en moeite besparen door gewoon je geld te beleggen in indexfondsen. Belangrijker nog, je behaalt op termijn waarschijnlijk een hoger rendement en bouwt meer vermogen op.

Goedkope Online Brokers Vergelijken

Wanneer beginnen met indexbeleggen?

Vandaag. Des te langer je belegt, des te meer je profiteert van samengestelde rendementen. De afgelopen 90 jaar heeft de S&P 500 een jaarlijks rendement behaald van 10%. Hieronder zie je hoe een belegging van 10.000 euro dan in 50 jaar zou groeien. Na 30 jaar heb je dan € 174.494. Na 50 jaar € 1,1 mln. Tijd is de beste vriend van beleggers.

Wanneer beginnen met indexbeleggen?
Wanneer beginnen met indexbeleggen?

Mijn advies is dan ook om zo vroeg mogelijk te beginnen met indexbeleggen en dat kan al vanaf een paar tientjes per maand via de bank of een goedkope broker zoals DEGIRO.

Ad

Beleg met lage kosten bij DEGIRO.

Meer info >

Met beleggen kunt u uw inleg verliezen.

Wie zou moeten indexbeleggen?

“Most investors, both institional and individual, will find that the best way to own common stocks is through an index fund that charges minimal fees.” Warren Buffett.

Je moet jezelf afvragen of je gewoon een goed rendement wilt behalen of dat je perse voor de hoofdprijs gaat door op een actieve manier te proberen de markt te verslaan. De markt verslaan is zeker niet onmogelijk. Wel moeilijk en erg arbeidsintensief. Feit is dat het de meeste beleggers niet lukt om op lange termijn beter te presteren dan de markt.

De geschiedenis en wetenschappelijke literatuur zijn namelijk vrij duidelijk. Dus vergeet technische analyse, daytraden, bitcoins en CFD’s en ga voor financiële vrijheid met indexfondsen. Wij liggen op schema om heel comfortabel met pensioen te gaan met ruim 0,5 mln aan vermogen, naast onze werkgeverspensioenen en overwaarde van ons eigen huis. Mijn uitdaging is nu om financiële vrijheid eerder te realiseren, zodat we eerder met pensioen kunnen.

Indexing is niet alleen voor individuele beleggers maar ook voor institutionele beleggers. Het Pensioenfonds Detailhandel gaat 25% van haar vermogen beleggen in een duurzaam indexfonds.

In het jaarverslag van mijn pensioenfonds ABP las ik dat zij nog sterk geloven in een actieve beleggingsstijl. Hoewel de afgelopen 10 jaar de aandelenmarkt sterk groeide en de S&P 500 is verdrievoudigd, heeft pensioenfonds ABP maar één keer de pensioenen geïndexeerd. Dit komt ook omdat de rentes op obligaties historisch laag zijn.

Maar ik zie mijn toekomstige pensioen dus hard minder worden en dat leidt tot lichte zorgen waardoor ik zelf ook meer ben gaan beleggen om minder afhankelijk te worden van mijn werkgeverspensioen. Andere pensioenfondsen lijken binnenkort zelfs te moeten gaan korten op pensioenen.

Door versobering van pensioenen is het verstandig om zelf wat meer geld opzij te zetten voor later.

Bron: https://www.macrotrends.net/2488/sp500-10-year-daily-chart

The Little Book of Commonsense Investing van John C. Bogle is het boek dat ik als indexbelegger 20 jaar terug had willen hebben. A Random Walk Down Wall Street is ook een aanrader voor indexbeleggers, maar minder toegankelijk dat het boek van Bogle.

Hoe indexbeleggen

In vorige posts heb ik uitgelegd hoe je kunt beginnen met beleggen, je vermogen verdeelt (asset allocatie) en verschillende beleggingsportefeuille voorbeelden beschreven.

Er zijn inmiddels duizenden indexfondsen die allerlei verschillende markten en sectoren volgen. Laatst heb ik de gegevens van 1.200 ETF’s verzameld en dat werd er niet echt duidelijker op. Het kan veel simpeler.

Het komt erop neer dat je eigenlijk genoeg hebt aan een beleggingsportefeuille bestaande uit 3 indexfondsen in de vorm van ETF’s. In mijn voorbeeld heb ik gekozen voor een offensieve verdeling van 70% aandelen en 30% obligaties. De verdeling kun je op je eigen wensen afstemmen.

Beleggingsportefeuille met ETF’s

Vanguard S&P 500 ETF bestaat uit 500 van de grootste Amerikaanse beursgenoteerde fondsen en heeft een kostenratio van 0,07%. Vanguard S&P 500 ETF wordt in euro’s verhandeld aan NYSE Euronext – Amsterdam. Aandelen in VS hebben in het verleden een hoger rendement behaald dan Europese aandelen.

Vanguard FTSE All-World UCITS ETF bestaat uit 3.170 aandelen wereldwijd en heeft een kostenratio van 0,25%. Met dit fonds beleg je wereldwijd in de VS, Europa, Azië en opkomende markten.

De rendementen van obligaties schommelen minder dan aandelen, maar brengen op lange termijn minder op dan aandelen (historisch 5% in plaats van 10%). Obligaties zijn een goed alternatief als de rente hoog is, maar die is nu, zeker in Europa, heel laag. iShares Core Global Aggregate Bond UCITS ETF bestaat uit 3.066 overheids- en bedrijfsobligaties wereldwijd en heeft een kostenratio van 0,10%. De gemiddelde couponrente is 2,43%. Dit indexfonds wordt verhandeld in euro’s en dollars en staat genoteerd in Londen, Xetra en Zwitserland.

Populaire Online Brokers Vergelijken

Vergelijk goedkope brokers en haal meer uit je geld.

Over de auteur

Over de auteur
drs. Jasper Bronkhorst is uitgever van Geldreview.nl en The Global Value Report. Hij helpt beleggers met vinden van de beste broker en ETF’s. Daarnaast biedt hij een cursus beleggen. Hij is docent Vermogensbeheer en Ondernemerschap aan de Hogeschool van Amsterdam. Jasper heeft economie gestudeerd aan de universiteiten van Maastricht en Amsterdam. Hij is afgestudeerd bij ING Investment Management en is zijn loopbaan begonnen bij ING Financial Markets. Jasper schrijft inmiddels 20 jaar over beleggen.

Disclaimer
Alle informatie op Geldreview.nl is alleen voor informatieve en educatieve doeleinden. Het is geen persoonlijk advies tot het doen van beleggingen. Wij mogen geen antwoord geven op vragen over financiële producten. De verstrekte informatie is geen aanbod, beleggingsadvies of financiële dienst. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. 
Beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.