Indexbeleggen

Hoe kies je het juiste indexfonds of etf?

Er zijn wereldwijd inmiddels 7,269 etf’s en met mijn website probeer ik zeg maar orde te scheppen in de chaos.

Daarvoor zet ik de beste indexfondsen en etf’s op een rij om je te helpen met het vinden van de juiste etf.

Een goed gespreid indexfonds met minimale kosten is voor de meeste beleggers de beste manier om te beleggen in aandelen en obligaties.

Er is nu een wildgroei aan indices en etf’s, omdat vele professionals een graantje willen meepikken van de populariteit van indexbeleggen. Terwijl het concept van indexing zo simpel is:

  1. Begin jong en beleg regelmatig
  2. Kies voor brede spreiding
  3. Hou de kosten laag
  4. Beleg voor de lange termijn
  5. Pas je asset allocatie (vermogensverdeling) eens in de paar jaar aan op je leeftijd en beleggingsdoelen

Top 10 Goedkope Brokers Vergelijken

Start met de benchmark

Veel beleggers richten zich op de kostenratio van indextrackers, maar voor mij is de onderliggende index het belangrijkst.

Het idee van indexbeleggen is op een passieve manier een bepaalde aandelen- of obligatiemarkt te volgen, zoals de S&P 500 index of MSCI Europe met een indexfonds, indextracker of etf.

Een indexfonds bereikt marktrendementen tegen minimale kosten.

Spreiding en goede info over de index om weloverwogen beleggingsbeslissingen te kunnen nemen, gaan bij mij boven beheerskosten. Ik begin altijd met kijken naar een goed gespreide index waar ik genoeg informatie over kan vinden zoals bijvoorbeeld de S&P 500 met 100 jaar historie en MSCI Europe. Over S&P 500 bestaat de meeste informatie. MSCI biedt van alle index aanbieders veruit de beste informatie.

Solactive GBS Developed Markets Large & Mid Cap USD Index is zo’n index waar weinig info over is en die negeer ik in de regel. Of een etf nu lage kosten heeft of niet.

Van de S&P 500 is bekend hoe die in het verleden heeft gepresteerd met welke risico’s. S&P en MSCI geven ook inzicht in de huidige waardering zoals de koers-winstverhouding, het dividendrendement en prijs-boekwaarderatio. Het is dan vrij eenvoudig te achterhalen hoe de huidige waarderingen zich verhouden tot het verleden.

Op basis van deze informatie kan ik een redelijke inschatting van toekomstige rendementen op lange termijn. Rendementen op korte termijn zijn niet voorspelbaar.

Al die nieuwe indices hebben die historie niet, waardoor ik geen geïnformeerde keuzes kan maken. Dan wordt het gokken. Voor mij is beleggen een kwestie van kansberekening.

De juiste ETF volgens Bogle en Buffett

Buffett en Bogle adviseren Amerikaanse beleggers een S&P 500 ETF. De S&P 500 index bestaat uit 500 van de grootste Amerikaanse bedrijven. Ter vergelijking de Nederlandse AEX index bestaat uit maar 25 aandelen.

De afgelopen 100 jaar heeft de S&P 500 index een jaarlijks rendement van 10% behaald. De risicohistorie is bekend en er is info beschikbaar over historische waarderingen. Historische info S&P 500:

Wij leven niet in de VS, maar in Nederland en voor Nederlanders is een wereld ETF een optie. Dat biedt een nog bredere spreiding en minder valutarisico’s ten opzichte van de dollar.

De andere opties voor brede spreiding zijn Europa en Opkomende Markten. Dit geldt zowel voor aandelen als obligaties. Dus eigenlijk heb je voor indexbeleggen maar vier smaken:

In de simpelste vorm kies je dan een Wereld aandelen ETF en wereld obligatie ETF.

Voor mij is de juiste ETF een ETF met brede spreiding, lage kosten en een aantrekkelijke waardering. Van Buffett heb ik namelijk geleerd dat de prijs die je betaalt het rendement bepaalt.

Indexfondsen makkelijker te evalueren dan beleggingsfondsen

Indexfondsen zijn makkelijker te evalueren dan beleggingsfondsen. Het is volkomen duidelijk waarin wordt belegd en er zijn nauwelijks verborgen kosten.

“To be a succesful investor, you need information. If information about past returns earned by mutual funds – especially short term returns – is close to meaningless, information about risks and costs are priceless”, Bogle

Toekomstige rendementen van beleggingsfondsen(managers) zijn niet te voorspellen. Van ETF’s wel (op de lange termijn).

Beschikbaarheid voor Nederlandse beleggers

Volgens ETFGI zijn er 7,269 ETFs/ETPs, met 13,682 beursnoteringen van 356 aanbieders op 70 beurzen in 56 landen (januari 2018).

Hoewel er vele ETF’s en indexfondsen zijn, zijn lang niet al deze fondsen beschikbaar voor Nederlandse particuliere beleggers.

Volgens JustETF zijn er in Europa 1.569 ETF’s verdeeld over 1.030 indices. Dat geeft je idee van wildgroei aan indices.

De juiste ETF heeft een lage kostenratio

Het idee van indexbeleggen is investeren in goed gespreide fondsen die een leidende index volgen tegen ultra lage kosten.

Rekent een beleggingsfonds al snel 1% aan kosten, etf’s heb je voor een kostenratio vanaf 0,07%. Dan blijft er meer rendement over voor jou als belegger en blijft er minder aan de strijkstok hangen van de helpers.

Een goedkope broker kan erbij helpen om je kosten laag te houden. Verder is het bij de meeste brokers goedkoper als een etf in euro’s wordt verhandeld aan de Amsterdamse beurs.

Ad

Beleg met lage kosten bij DEGIRO.

Meer info >

Met beleggen kunt u uw inleg verliezen.

Indexfondsen en etf’s

Exchange traded funds (ETF’s) zijn beurgenoteerde beleggingsfondsen en de moderne versie van indexfondsen. ETF’s zijn ook bekend als trackers of indexvolgers. ETF’s kun je de hele dag door kopen en verkopen als aandelen op beurzen zoals Euronext Amsterdam.

Dat je er de hele dag in kunt handelen, betekent niet dat je dat ook moet doen.

Verder komen er steeds meer actieve en exotische ETF’s. Dat zijn geen indexvolgers.

Replicatiemethode

De meeste indexfondsen kopen de onderliggende aandelen van de index. Dit noem je fysieke replicatie. Deze methode heeft de voorkeur.

Soms kiezen aanbieders voor “sampling” waarbij ze het rendement nabootsen met een sample aan aandelen. Dat werkt op zich prima, maar ik heb liever volledige fysieke replicatie.

Dan heb je nog synthetische replicatie en dan worden de aandelen niet gekocht, maar wordt er een afgeleid instrument gebruikt, een swap. Dat is risicovoller en wat mij betreft heeft de financiële sector minder afgeleide instrumenten nodig. Want waarschijnlijk herinner je je de financiële crisis in 2008 nog wel. Deze synthetische etf’s negeer ik daarom.

Beleggen voor de lange termijn

Beleggen in een goed gespreide portefeuille aandelen heeft op korte termijn hoge risico’s, maar die worden op lange termijn minder.

Om te beleggen in aandelen heb je een beleggingshorizon van minimaal 10 jaar nodig en bij voorkeur 15 jaar.

Met de S&P 500 ETF die ik heb gekocht en en regelmatig bijkoop doe ik de komende 20 jaar niks mee, nada.

Net 25 aandelen Vanguard FTSE Emerging Markets ETF gekocht bij DEGIRO (voor € 1.527,25 met € 2,46 transactiekosten). Voor mij nu de juiste ETF omdat opkomende markten op dit moment van de vier basismarkten het meest aantrekkelijk gewaardeerd is. Met deze aandelen ga ik tot 2042 (aow leeftijd) ook niks meer doen.

Het dividend investeer ik opnieuw en laat mijn vermogen rustig groeien. Koersdalingen op de korte termijn neem ik op de koop toe.

logo etoro eToro is een sociaal handelsplatform met wereldwijd 20 miljoen gebruikers. Bij eToro kun je met 0% Commissie beleggen in aandelen. Handelen in cryptovaluta. Rekening bij eToro is gratis.

Uw kapitaal loopt risico. Er gelden andere tarieven. Voor meer informatie bezoek etoro.com/trading/fees.

Meer info >

Vergelijk de beste ETF’s

Ad

De Brand New Day beleggingsrekening biedt een kant en klare oplossing voor indexbeleggers. Je kiest zelf de verdeling tussen aandelen en obligaties en je kunt gebruik maken van automatische risicoafbouw.

Open nu een beleggingsrekening bij Brand New Day

Over de auteur
drs. Jasper Bronkhorst is uitgever van Geldreview.nl en The Global Value Report. Hij helpt beleggers met vinden van de beste broker en ETF’s. Daarnaast biedt hij een cursus beleggen. Hij is docent Vermogensbeheer en Ondernemerschap aan de Hogeschool van Amsterdam. Jasper heeft economie gestudeerd aan de universiteiten van Maastricht en Amsterdam. Hij is afgestudeerd bij ING Investment Management en is zijn loopbaan begonnen bij ING Financial Markets. Jasper schrijft inmiddels 20 jaar over beleggen.

Disclaimer
Alle informatie op Geldreview.nl is alleen voor informatieve en educatieve doeleinden. Het is geen persoonlijk advies tot het doen van beleggingen. Wij mogen geen antwoord geven op vragen over financiële producten. De verstrekte informatie is geen aanbod, beleggingsadvies of financiële dienst. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. 
Beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.

Affiliate disclaimer: dit artikel bevat affiliatelinks naar producten. We kunnen een commissie ontvangen voor aankopen die via deze links zijn gedaan.