Indexbeleggen

Wat is een etf?

Definitie van Exchange Traded Fund (ETF)

Een ETF, of Exchange Traded Fund, is een beursgenoteerd fonds dat een index zoals de AEX of S&P 500 volgt. Het is een collectie van tientallen, honderden of zelfs duizenden aandelen of obligaties. ETF’s worden als een gewoon aandeel op de beurs verhandeld en hebben in de regel lagere kosten dan beleggingsfondsen.

Beleggen in een ETF combineert de flexibiliteit van beleggen in individuele aandelen met de diversificatie en lage kosten van beleggingsfondsen.

ETF’s bestaan sinds 1993 en zijn inmiddels erg populair.

Minder risico

Beleggen in een mandje aandelen of obligaties is minder risicovol dan beleggen in een individueel aandeel of obligatie. Als één aandeel minder presteert wordt dat meestal gecompenseerd door andere aandelen die beter presteren.

Minder werk

Beleggen in individuele aandelen vraagt veel tijd, kennis en inzicht. Je kunt de selectie van aandelen en obligaties overlaten aan professionele vermogensbeheerders en je zelf tijd en geld besparen. Je hoeft alleen een index te kiezen die je wilt volgen en kijken welke ETF lage kosten heeft.

Lagere kosten

ETF’s hebben aanzienlijk lagere jaarlijkse kosten dan beleggingsfondsen. Daarnaast kun je soms commissie vrij handelen in ETF’s. De gemiddelde expense ratio van een aandelen index ETF is 0,23%, voor obligatie index ETF 0,20% (bron https://www.ici.org/viewpoints/view_17_trends_02). De gemiddelde expens ratio van een aandelen beleggingsfonds is 0,82%. Ruim 3x zoveel.

Hoger rendement

Het lukt de meeste beleggingsfondsen niet om op lange termijn beter te presteren dan de index waar zij hun prestaties aan afmeten. Dat verklaart de toenemende populariteit van ETF’s. Je kunt volgens Warren Buffet als particuliere belegger dan ook het best direct in een index zoals een S&P 500 ETF investeren.

Brokers vergelijken

Beste ETF’s aandelen VS

Beste ETF’s aandelen Nederland

Over Geldreview.nl

Als je je financiën wilt verbeteren, dan biedt Geldreview.nl daarvoor praktische oplossingen. Je kunt met onze vergelijkingen besparen op vaste lasten. Wij verzamelen bijvoorbeeld de goedkoopste leningen, zorgverzekeringen en reisverzekeringen. En we leren je beter beleggen en ondernemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *