Leningen

De kosten van 10 manieren om geld te lenen vergelijken

Nergens zijn de prijsverschillen zo groot als bij het lenen van geld. Je betaalt daarvoor van 1,19% tot 14%.

Als je goedkoop geld wilt lenen, kies dan eerst de juiste lening en vergelijk dan pas rentes. De rente die je betaalt voor een lening verschilt namelijk enorm per type lening. Wij hebben hier de 10 goedkoopste typen leningen op een rij gezet.

1. Hypotheek

Een hypotheek is een lening voor een eigen woning en daarvoor betaal je de laagste rente, vanaf 1,19%. Zet je je hypotheek 10 jaar vast dan betaal je minimaal 1,78%. De laagste hypotheekrente krijg je wanneer je kiest voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie en een variabele rente.

2. Persoonlijke lening

Persoonlijke leningen zijn bestemd voor grotere uitgaven zoals een auto. De looptijd en rente staan vast. Je weet dus van te voren waar je aan toe bent. Hiervoor betaal je vanaf 4,1% rente bij geldverstrekkers en banken. Merkdealers bieden deze leningen ook aan maar zijn vaak duurder. Hoewel je regelmatig kunt profiteren van hele scherpe aanbiedingen, maar die verschillen per aanbieder.

Persoonlijke leningen vergelijken

3. Doorlopend krediet

Een doorlopend krediet is een flexibel vorm van geld lenen met een variabele rente en zonder vaste looptijd. Je kunt flexibel geld opnemen en aflossen. Dit is samen met een persoonlijke lening het goedkoopste consumptief krediet.

Geldverstrekkers rekenen lagere rentes als je meer geld leent. Zie onderstaande tabel.

Doorlopend krediet € 5.000 € 10.000 € 25.000
Gemiddelde doorlopend krediet rente 8,6% 7,3% 6,8%
Laagste doorlopend krediet rente 6,0% 5,6% 4,6%

De rente die je uiteindelijk betaalt om geld te lenen is afhankelijk van je persoonlijke situatie, zoals je inkomen en bestaande schulden. De rentes die geldverstrekkers publiceren kunnen lager zijn dan jij moet betalen. Shoppen voor de beste rente is dan ook de moeite waard.

Doorlopend krediet vergelijken

4. Lenen met huis als onderpand

Wanneer je overwaarde hebt op je huis kun je lenen voor consumptieve uitgaven met je huis als onderpand. Dit is goedkoper dan lenen zonder onderpand. De Rabobank biedt bijvoorbeeld een HuisVoordeelKrediet. Dit is een vorm van doorlopend krediet. ING biedt een Voordeelkrediet, ABN AMRO een Flexibel Hypotheek Krediet. Lenen met een onderpand kan aantrekkelijk zijn, maar als je de lening niet kunt aflossen bestaat het gevaar dat je je huis kwijtraakt.

5. Studentenkrediet

Als student kun je rood staan op je betaalrekening of een studentenlening afsluiten. De hoogte van de leningen zijn lager dan bij gewone leningen, de rente is soms ook wat lager.

6. Autodealerfinanciering

Een autolening via een bank of kredietverstrekker is gemiddeld goedkoper dan financiering via een dealer. Autodealers hebben wel regelmatig financieringsaanbiedingen.

7. Rood staan

Rood staan op je betaalrekening op is handig om financiële tegenvallers op te vangen, maar is niet goedkoop. Gebruik rood staan dan ook alleen in noodgevallen.

8. Gespreid betalen creditcards

Creditcards zijn heel handig om aankopen te betalen en die de eerste maand kosteloos te financieren. Kies je met een creditcard voor gespreid betalen dan betaal je een hoge rente van 14%

9. Webwinkel krediet

Webwinkels bieden doorlopende kredieten zodat je aankopen gespreid terug kunt betalen. Deze doorlopende kredieten zijn alleen twee keer zo duur als doorlopend krediet van een kredietverstrekker. Ook hiervoor betaal je vaak het wettelijke maximum van 14%.

10. Flitskrediet

Kleine leningen voor korte termijn kennen vaak een extreem hoog kostenpercentage. Deze minileningen en flitskredieten moet je vermijden.

De maximale rente die je betaalt voor een lening wordt bepaald door de wettelijke rente plus een maximale opslag.
Door bijkomende kosten kan het jaarlijkse kostenpercentage hoger uitvallen.

Meer doorlopende kredieten » | Meer persoonlijke leningen »

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *