Leningen

In 4 stappen geld lenen voor een auto

Laatste update:

Het is makkelijk om voor de aanschaf van een auto direct via een autodealer te lenen, maar dat is niet altijd de goedkoopste oplossing.
Volg deze 4 stappen om goedkoper geld te lenen voor een auto.

1. Bepaal hoeveel je wilt lenen

Iemand die moet lenen voor een auto doet er verstandig aan eerst een budget te bepalen en dan pas te gaan shoppen voor een auto. Als je namelijk relatief veel leent in verhouding tot je inkomen kan dat ten koste gaan van goede aanbiedingen en betaal je meer rente dan nodig is.

Een rentepercentage zegt de meeste mensen niet zoveel, maar de rente die je betaalt is van grote invloed op de kosten. Een autolening met een hoge rente kost je zomaar 1.000 tot 2.000 euro extra in 4 jaar. Leningen vergelijken loont dus de moeite.

Leen ook niet langer dan nodig is. Het liefst zo kort mogelijk, maar voor een auto zeker niet langer dan zes jaar. Bij voorkeur maar drie of vier jaar.

2. Type autolening kiezen

Je kunt bij de bank of de autodealer geld lenen voor een auto. De meest voor de hand liggende autolening
is een persoonlijke lening met een vaste looptijd en rente. Je kiest dan in overleg met de bank of dealer voor een looptijd van bijvoorbeeld 3 of 4 jaar en spreekt vervolgens een vaste rente af.

Er worden ook doorlopende krediet aangeboden, maar die zijn minder geschikt als autolening, omdat die geen vaste looptijd heeft. Het gevaar bestaat dan dat je langer leent dan je van plan was en dan ben je alsnog duurder uit.

Dealers bieden soms ook nog de mogelijkheid tot lease en huurkoop. Bij huurkoop word je pas eigenaar als de laatste termijn is afbetaald. Privé lease is soms mogelijk, maar in Nederland nog niet zo heel populair.

3. Spaargeld gebruiken

Een autolening verhoogt de kosten van autorijden aanzienlijk. Gebruik dan ook liever een deel van je spaargeld om een nieuwe auto van te betalen.
De rente op leningen is namelijk veel hoger dan je op spaargeld ontvangt.

4. Shoppen voor de beste rentes

Bij banken en financieringsmaatschappijen betaal je zo’n 6% tot 11% rente voor een persoonlijke lening. Banken zijn niet perse goedkoper dan merkdealers, dus shoppen loont altijd de moeite. Tijdens ons meest recente rente onderzoek betaalde je bij een merkdealer van 7,9% rente bij Renault tot 10,9% bij Toyota. Er waren echter ook merken zoals Renault met financieringsacties, waarbij je de eerste periode een korting kreeg op de rente.

Gebruik ons rente onderzoek om aanbieders te vinden en een idee te krijgen van de beste rentes voor het lenen voor een auto. Ga vervolgens naar de dealer om te kijken en te onderhandelen voor een betere aanbieding.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *