Leningen

7 Manieren om schulden af te lossen

Met de gratis online bespaarservice van Geldreview hou je geld over om schulden af te lossen. We verzamelen de beste deals en bespaartips om je rekeningen te verlagen.
Het is de snelste oplossing om uit de schulden te komen.

Zodra je geld overhoudt kun je je schulden gaan aflossen. Hieronder heb ik zeven bewezen methoden op een rij gezet, zodat je kunt bepalen wat voor jou het beste is.

1. Los eerst de lening met de hoogste rente af

De lening met de hoogste rente kost je het meeste geld. Deze lening het eerste aflossen levert dan ook het meeste op. Blijf voor je overige schulden wel de minimale maandelijkse aflossing betalen. Alles wat je per maand overhoudt gebruik je dan om de lening met de hoogste rente af te lossen. Zodra je die volledig hebt afgelost begin je aan de volgende en zo verder.

2. De ‘Sneeuwbal’ methode

Volgens auteur Dave Ramsey gaat het bij uit de schulden komen meer om gedrag dan om de harde cijfers. Zijn oplossing is de ‘debt snowball’ methode, wat inhoud dat je begint met het afbetalen van de kleinste schuld ongeacht de rente. Je kunt dan snel resultaat boeken en dat is motiverend om door te gaan. De experts zijn het er niet over eens of dit nu zo’n goede methode is, maar hij heeft er wel honderdduizenden Amerikanen mee geholpen.

3. Zet je leningen over

De rentes op leningen lopen uiteen van zo’n 5% tot 15%. Al je leningen overzetten naar één goedkoop doorlopend krediet kan je honderden tot duizenden euro’s voordeel opleveren. Nadeel is dat als je in de schulden zit je niet altijd nieuwe leningen kunt aangaan en het kan ten koste gaan van je kredietwaardigheid. Deze strategie moet je dan ook alleen toepassen na overleg met een adviseur of geldverstrekker.

4. Betalingsregelingen treffen

Als je je maandelijkse lasten niet kunt dragen kun je proberen tot een betalingsregeling te komen met je schuldeisers. Als dat lukt moet je nog steeds 100% van de leningen terugbetalen, maar mag je er langer over doen. Het maandbedrag gaat dan omlaag, maar uit eindelijk ben je duurder uit. Wat mij betreft kun je beter op zoek gaan naar besparingen dan betalingsregelingen treffen omdat dat geldproblemen niet oplost.

5. Schuldhulpverlening – problematische schulden aflossen

Degenen die zelf niet meer uit de schulden komen, kunnen een beroep doen op de schuldhulpverlening. Dit loopt via de gemeente. Het traject duurt drie jaar. De schuldhulpverlening is intermediair tussen schuldenaar en schuldeiser en probeert tot een oplossing te komen.

In drie jaar worden schulden afbetaald en soms deels kwijtgescholden, zodat je daarna weer met een schone lei kunt beginnen. Dat betekent wel dat je tot drie jaar op bijstandsniveau moet leven. Schuldhulpverlening is dan ook een laatste redmiddel.

6. Bouw een noodfonds op

Een noodfonds opbouwen termijn je in de schulden zit lijkt niet erg logisch. Het idee erachter is dat als je een financiële tegenslag krijgt, zoals een wasmachine die stuk gaat, je geen nieuwe schulden hoeft aan te gaan. Een eerste spaarpotje van minimaal € 1.000 wordt aanbevolen. Zodra je al je schulden zijn afgelost spaar je een bedrag bij elkaar waar je 2 tot 6 maanden van kunt leven, zodat je nooit meer nieuwe schulden hoeft aan te gaan.

7. Gebruik spaargeld om schulden af te lossen, als je het hebt

De rente op leningen is veel hoger dan op spaargeld. Bij de grote banken krijg je nu 1% rente op je spaarrekening. Schulden op creditcards en kopen op afbetaling kost 15%. Een deel van je spaargeld gebruiken om schulden af te lossen is dan ook verstandig.

Nu je weet op welke manieren je schulden kunt aflossen is het tijd om het geld te vinden om het te betalen.

Geldreview is de gratis bespaarservice voor lenen, energie, bellen en verzekeringen. Vind direct de laagste prijzen en beste bespaartips!