Ondernemingsplan voor Beginners

Gecreëerd door Jasper Bronkhorst

“Een succesvolle carrière als ondernemer begint met het schrijven van een ondernemingsplan”. ING

De meeste bedrijven maken een ondernemingsplan als ze financiering nodig hebben. Ik heb een ondernemingsplan template en praktische handleiding gemaakt op basis van de eisen en wensen van de belangrijkste zakelijke financiers; Rabobank, ING, ABN Amro en Qredits.

Deze korte online cursus beschrijft wat je in ieder onderdeel van je businessplan moet schrijven om financiers te overtuigen en je kansen op succes te vergroten.

Direct Gratis Ondernemingsplan template downloaden (Word bestand)

Hulp nodig met uw businessplan? Kijk dan bij training en advies.

Wat leer ik?

  • Hoe je zelf een overtuigend ondernemingsplan schrijft
  • Je leert hoe je iedere sectie van een ondernemingsplan schrijft
  • Welke eisen er aan een financieel plan worden gesteld
  • Creëer een goed fundament voor je bedrijf
  • Word een succesvoller ondernemer

Lesplan

Les 1 – Introductie in businessplanning

Les 2 – Hoe je een visie statement schrijft

Les 3 – De 7 pijlers van een overtuigend ondernemingsplan

Les 4 – Ondernemingsplan template volgens bankrichtlijnen

Les 5 – Management samenvatting

Les 6 – De ondernemer / Het team

Les 7 – De onderneming

Les 8 – Hoe je een marktanalyse uitvoert

Les 9 – Hoe je een marketingplan maakt

Les 10 – Hoe je een financieel plan maakt

De 10 Meest Gemaakte Fouten in een Ondernemingsplan

 

Wat is businessplanning?

Je kunt het ondernemerschap vergelijken met het plannen van een reis. Ook dan moet je eerst je bestemming bepalen. Waar wil je naartoe? Dit is je visie. De visie is altijd het uitgangspunt van succesvolle businessplanning.

Business-of strategische planning is al jarenlang één van de populairste management tools van topmanagers. Plannen is de managementfunctie waarbij je doelen voor de toekomst vaststelt en bepaalt welke acties en bepaalt wie, wat, wanneer gaat doen om je doelen realiseren.

Het geeft richting aan wat je wilt bereiken. Het bepaalt de prestatienormen, coördineert en stimuleert medewerkers om de belangrijkste organisatiedoelen te behalen. En met behulp van een plan kun je de voortgang controleren en waar nodig bijsturen.

Wat is een ondernemingsplan?

Het ondernemingsplan is het actieplan om je visie te realiseren. Volwassen bedrijven gebruiken het strategisch plan of ondernemingsplan om richting te bepalen en als handleiding voor de bedrijfsvoering. Het geeft richting en zorgt voor focus op de zaken die er echt toe doen. Starters kunnen met het ondernemingsplan de haalbaarheid van hun bedrijfsidee aantonen en daarmee geldverschaffers overtuigen. Banken letten vooral op de ondernemer, de onderneming en zekerheden. Investeerders willen een hoog rendement en kijken vooral naar het bedrijfsidee en het team dat de uitvoering gaat verzorgen.

Zonder visie moet je geen ondernemingsplan schrijven. Je visie is het uitgangspunt.

Vervolgens moet je het vertrekpunt bepalen. Waar staan we nu? Tenslotte werk je de route uit van waar je bent naar waar je wilt staan. Hoe komen we zo snel mogelijk van A naar B? Dat zijn de vragen waarop een overtuigend ondernemingsplan antwoord geeft.

Dus ben je van plan om een bedrijf te beginnen? De heb je een routekaart nodig. Een gedetailleerd actieplan met de beste en snelste route naar je bestemming. Een ondernemingsplan.

Waarom heb ik een plan nodig?

Ondernemingsplannen worden om drie redenen geschreven. Ten eerste om de haalbaarheid van je ideeën te toetsen en aan te tonen.

Ten tweede voor jezelf. Als ondernemer ben je manager van je eigen bedrijf. En plannen is één van de belangrijkste basisvaardigheden van managers. Het ondernemingsplan dient als praktische handleiding voor de bedrijfsvoering. Ondernemers met een plan groeien sneller en zijn succesvoller. Het helpt je om je ideeën scherp te krijgen en de markt voor je product beter in kaart te brengen. Als je bedrijf groter wordt moet je plannen.

Ten derde schrijf je het voor geldverschaffers. Een ondernemingsplan is meestal noodzakelijk als je financiering nodig hebt. Of zoals ING aangeeft, “Een succesvolle carrière als ondernemer begint met het schrijven van een ondernemingsplan”.

Als je bijvoorbeeld een zakelijke lening wil bij de bank dan is een ondernemingsplan volgens Rabobank noodzakelijk. Onder andere op basis van je plan beslist de bank of investeerder of hij je wilt financieren. Heb je geen lening nodig? Dan kun je het kort houden.

Kan ik zelf een ondernemingsplan schrijven?

Jazeker. Zeker als je net een eigen bedrijf begint, is mijn advies om zelf je ondernemingsplan te schrijven. Eventueel met wat begeleiding.

Daarom heb ik ook deze gratis ondernemingsplan cursus geschreven. Deze helpt je hopelijk op weg.

Ondernemers vinden vooral de marktanalyse en het financiële plan lastig. Als je vastloopt kun je altijd nog hulp inroepen.

Als businessplanning consultant en heb vele bedrijven geholpen met het schrijven van hun businessplannen, marketingsplannen en strategische plannen, maar dat doe ik altijd in nauwe samenwerking. Zelf geloof ik niet zo in ondernemingsplannen die volledig zijn uitbesteed. (Dat kan online al voor een paar honderd euro) Want financiering krijgen is meestal niet zo’n probleem. Een succes maken van je bedrijf is de echte uitdaging. En die kans verhoog je enorm als je zelf nauw betrokken bent bij het schrijven van een ondernemingsplan.

Hoeveel van deze handleiding moet ik lezen?

Als je serieus bent over het opbouwen en laten groeien van je bedrijf adviseer ik het om deze handleiding van begin tot eind te lezen. Ik heb geprobeerd om het zo compact mogelijk en zo te schrijven dat het voor beginners makkelijk te begrijpen is.

Alle secties van deze handleiding zijn belangrijk om succesvol te plannen en te groeien.

Les 1 – Introductie in businessplanning