Ondernemingsplan

Kosten ondernemingsplan en strategisch plan

Wat kost een businessplan is vaak de eerste vraag die ik krijg als ondernemers een ondernemingsplan willen laten schrijven.

Daar is geen direct antwoord op te geven. De benodigde tijd verschilt nogal van de complexiteit van de organisatie, de aangeleverde informatie en de benodigde financiering.

Om je een idee te geven, laatst las ik dat een starter gemiddeld 140 uur bezig met het ontwikkelen van een ondernemingsplan. Zelf ga ik uit van 28 uur.

  • Intakegesprek – 2 uur
  • Marktanalyse – 8 uur
  • Financieel plan – 8 uur
  • Schrijven en eindredactie – 10 uur

Als je met behulp van mijn gratis cursus Ondernemingsplan voor Beginners zelf start met het schrijven van je plan ga je beter voorbereid van start en hoef ik minder tijd te besteden aan het plan. Een klant die een bedrijf wilde overnemen had mijn ondernemingsplan opzet gebruikt, zelf de informatie voor de marktanalyse verzameld en de accountant had het financiële plan opgesteld. Dat plan kostte € 1.750.

Voor grotere gevestigde bedrijven gaat er meer tijd inzitten.

De meeste tijd zit in de marktanalyse en het financiële plan. Voor starters gaat er veel tijd in het financiële plan zitten.

Nu zijn er verschillende adviseurs die voor een paar honderd euro een businessplan schrijven. Dat kan als je een ondernemingsplan ziet als financieringsaanvraag of invuloefening. Zelf bied ik altijd maatwerk gericht op het opbouwen van een succesvol bedrijf.

De reden dat een bank een ondernemingsplan wil van een ondernemer is namelijk dat zij zich goed voorbereiden op het ondernemerschap en daar ruimschoots de tijd voor nemen. Door onder meer een marktanalyse uit te voeren en de haalbaarheid te toetsen. De meerwaarde van een businessplan zit in de planning en de uitvoering, niet zozeer in het plan zelf.

De prijzen voor strategische plannen voor middelgrote bedrijven bedroegen € 9.000 tot € 29.000. De meeste tijd en geld  zit in de marktanalyse. Ik voer bijvoorbeeld marktverkenningen uit en hou interviews met klanten. Daarnaast hou ik workshops met het management.

Voor het schrijven van een compleet businessplan of business case voor startende ondernemingen of nieuwe projecten van bestaande organisaties bedroegen de kosten € 3.500 tot € 15.000.

Kijk hier voor advies en begeleiding.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *