Pensioen

Hoe beleggen pensioenfondsen?

beleggen pensioenfondsen

Pensioenfondsen beleggen het geld van deelnemers om hen later van een goed pensioen te voorzien. Maar hoe beleggen pensioenfondsen ons geld en waarin?

Uit cijfers van De Nederlansche Bank blijkt dat pensioenfondsen veruit het grootste deel van ons geld beleggen in obligaties (54%). Gevolgd door aandelen (31%) en vastgoed (9%). Nog 6% van het vermogen beleggen zij in alternatieve beleggingen zoals private equity, grondstoffen, hedge funds en infrastructuur.

Beleggingen pensioenfondsen 2007 tot 2020

Het blijkt dat pensioenfondsen sinds 2007 een stuk conservatiever zijn gaan beleggen. Zij beleggen minder in aandelen en vastgoed. Meer in obligaties.

pensioenbeleggingen 2007 versus 2019
Bron: DNB, bewerking Geldreview.nl

Werd in 2007 nog 38% van het vermogen belegt in aandelen. Eind 2019 was dat nog maar 31% en na het eerste kwartaal 2020 26%, maar dat was net na de beurscrash. Beleggingen in obligaties zijn gestegen van 44% naar 54%.

In vind dat nogal een bijzondere ontwikkeling want het historisch rendement op aandelen was de afgelopen 100 jaar fors hoger dan obligaties. We hebben net de langste bull market op de aandelenbeurs achter de rug en obligatierentes zijn gedaald tot een historisch dieptepunt. Pensioenfondsen hebben de afgelopen 10 jaar, achteraf, op de verkeerde trends ingezet.

trends en ontwikkelingen beleggingen pensioenfondsen
Bron: DNB, bewerking Geldreview.nl

Hoe beleggen de grootste pensioenfondsen?

Hieronder vind je de grootste pensioenfondsen van Nederland gemeten naar belegd vermogen:

NaamBelegd vermogen (mrd)Dekkingsgraad
ABP€ 451,085,1%
PFZW€ 232,985,8%
PMT€ 87,089,8%
BPF Bouw€ 66,8106,5%
PME€ 54,991,6%

Hieronder zie je de vermogensverdeling van de verschillende pensioenfondsen:

vermogensverdeling pensioenfondsen
Bron: jaarverslagen pensioenfondsen

De vermogensverdeling van de verschillende pensioenfondsen verschillen weinig van elkaar. Het pensioenfonds voor de bouw BPF belegt relatief veel in vastgoed. ABP belegt juist veel in alternatieve beleggingen. Over de hele lijn is het nogal beleggingsbeleid nogal conservatief.

ABP is het grootste pensioenfonds van Nederland. Over de laatste 20 jaar hebben zij een rendement van 7% behaald en zij verwachten de komende jaren een rendement van 4% door de lage obligatierentes.

ABP belegt 60% in zakelijke waarden en 40% in vastrentende waarden. Een simpele strategie van 60% aandelen wereld en 40% in Europese obligaties had de afgelopen 10 jaar een rendement van 8% opgeleverd. De MSCI World index had de afgelopen 10 jaar een gemiddeld rendement van 10,74%. Europese obligaties 4,05% (iShares € Aggregate Bond UCITS ETF).

Pensioenfonds voor Zorg en Welzijn (PFZW) heeft sinds 1971 een gemiddeld rendement behaald van 8,2% en de afgelopen 10 jaar zelfs 8,7%. 100 euro in 2009 was eind 2019 230 euro waard. Dat is een uitstekend resultaat voor een pensioenfonds en toch is de dekkingsgraad van PFZW maar 85,8%. PFZW belegt 53% in zakelijke waarden, zoals aandelen, private equity en vastgoed. Daarmee is de beleggingsmix vrijwel hetzelfde als andere pensioenfondsen maar het zijn blijkbaar betere beleggers.

ABP belegt opvallend veel in alternatieve beleggingen. Als deelnemer word ik er niet blij van dat 18% van mijn pensioengeld wordt besteed aan zaken als private equity. grondstoffen en hedge fondsen. Met een kostenratio van 0,7% (vermogensbeheer en transactiekosten) zit het ABP ook nog eens ver boven het gemiddelde van 0,47%. Zelf ben ik daarom veel meer gaan beleggen, vooral indexbeleggen , als pensioenaanvulling en om eerder te stoppen met werken.

De beste pensioenrekeningen

Ad

Beleg met lage kosten bij DEGIRO.

Meer info >

Met beleggen kunt u uw inleg verliezen.

Bronnen