Rendement

4 Oplossingen voor Negatieve Rente

De negatieve rente raakt steeds meer beleggers. De 3 maands Euribor rente is al sinds 2015 negatief, de 10 jaars rente op Nederlandse staatobligaties sinds 2019. En nu brengen steeds meer banken hun vermogende klanten geld in rekening om daar geld op de spaarrekening te mogen zetten. Maar wat zijn de oplossingen voor negatieve rente?

Wat is een negatieve rente?

Bij een negatieve rente krijg je geen vergoeding op je spaargeld of investering, maar moet je juist betalen. Spaarders met meer dan € 100.000 op de spaarrekening betalen nu zomaar 0,5% ‘boeterente’ om hun geld te mogen stallen. Investeerders betalen ervoor om Nederlandse staatsobligaties te mogen kopen.

Dit is een uitzonderlijke situatie en Nederland is na Japan één van de eerste landen waar dit gebeurt. Maar er zijn alternatieven.

1. Spaarrekeningen bij meerdere banken

De makkelijkste oplossing om negatieve rente op je spaargeld te voorkomen is om dit te spreiden over meerdere banken. Je ontvangt dan een hele lage rente maar dat is altijd nog beter dan betalen voor het stallen van je spaargeld. Je kunt eenvoudig extra spaarrekeningen openen bij onder meer ING, Rabobank, SNS en ABN Amro. Let op onder welk depositogarantiestelsel de bank valt zodat je geld wel beschermd is in het geval van een faillissement van een bank.

De verwachting is wel dat banken de grens voor boeterentes de komende tijd gaan verlagen.

2. Buitenlandse obligaties

De rentes op Nederlandse staatsobligaties zijn lager dan in het Eurogebied en in de VS. de 10-jaars rente in Nederland is nu bijvoorbeeld -0,24%, in het Eurogebied 0,3% en in de VS 1,52%. In Opkomende Markten liggen de rentes nog hoger, maar dat is wel een stuk risicovoller.

negatieve rente
Bron: DNB

Voor het overzicht heb ik hier de 10-jaarsrente opgenomen, maar kortlopende staatsobligaties zijn het meest logische alternatief voor een spaarrekening. Obligaties met een looptijd tot 1 jaar worden net als de spaarrekening als ‘Cash’ gezien. Twee kortlopende obligatie ETF’s:

  • iShares € Govt Bond 0-1yr UCITS ETF bestaat uit een gespreide portefeuille van staatsobligaties in euro met een korte looptijd, heeft een gewogen gemiddelde looptijd van 0,43 jaar en een uitkeringsrendement van 0,00%.
  • iShares $ Treasury Bond 0-1yr UCITS ETF bestaat uit 30 staatsobligaties met een korte looptijd die door de Amerikaanse schatkist zijn uitgegeven in dollars, heeft een uitkeringsrendement van 0,50% en een gewogen gemiddelde looptijd van 0,40 jaar.

In de VS krijg je nu dus een veel hogere rente dan in Nederland op bijvoorbeeld een obligatie ETF, maar moet je wel rekening houden met valutarisico’s. Maar in plaats van dat je 0,5% negatieve rente hebt, krijg je op een Amerikaanse obligatie ETF nu 0,5%. Dit staat niet vast en kan variëren.

TIP Je kunt voordelig beleggen bij:

DEGIRO – Ruim aanbod. Lage tarieven.

Bux Zero – Beleg zonder commissie in aandelen en ETF’s in een app.

Saxo Bank – € 8

Beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt een deel van je geld verliezen.

3. Bedrijfsobligaties

Bedrijfsobligaties leveren in de regel een hoger rendement op dan staatsobligaties. Omdat deze worden gezien als risicovoller dan bijvoorbeeld een Duitse staatsobligatie.

Als je kiest voor een beleggingsfonds of ETF die bestaat uit een goed gespreide mand obligaties kun je de risico’s beperken (maar niet uitsluiten).

iShares € Corp Bond 0-3yr ESG UCITS ETF heeft bijvoorbeeld een gewogen gemiddelde coupon rente van 1,59% en en uitkeringsrendement van 0,28%. Deze ETF bestaat uit 805 verschillende bedrijfsobligaties. De gewogen gemiddelde looptijd is 1,65 jaar.

iShares € Ultrashort Bond UCITS ETF heeft ook een korte gemiddelde looptijd, maar het uitkeringsrendement daarop is 0,0%.

4. Lender & Spender

Zelf gebruik ik Lender & Spender als alternatief voor mijn spaarrekening. Ik betaal geen negatieve rente, maar mijn spaargeld leverde zo weinig op dat ik op zoek ben gegaan naar een alternatief. Voor mij was dat Lender & Spender.

Mijn investering is gespreid over 2.866 leningen die zijn uitgegeven door Lender & Spender en levert me een netto rendement van 3,7% op. Voor zover ik kan beoordelen zijn de risico’s beperkt.

Bronnen