Rendement

De risico’s en rendementen van een geconcentreerde aandelenportefeuille

Sommige van de grootste fortuinen zijn vergaard door bezitters van individuele aandelen. Denk aan Bill Gates van Microsoft en Mark Zuckerberg van Facebook.

Maar is het als belegger verstandig om al je geld op één paard in te zetten?

The Agony and the Ecstasy: The Risks and Rewards of a Concentrated Stock Position is een paper van Michael Cembalest van J.P. Morgan waarin wordt ingegaan op de lange historie van individuele Amerikaanse aandelen.

Een korte samenvatting:

Opvallendste bevinding is dat tweederde van de aandelen uit de Russel 3000 index slechter presteerden dan de index.

Weer een indicatie dat indexbeleggen in etf’s nog niet zo’n slecht idee is.

40% van de aandelen leverde zelfs een catastrofaal verlies op van meer dan 70% ten opzichte van de hoogst gemeten aandelenkoers.

Hoge koersen uit het verleden zijn daarom geen goede indicator om beleggingsbeslissingen te nemen. Goodyear werd in 1997 voor 68 dollar verhandeld en vandaag voor 17,71 dollar. Het paper van J.P. Morgan schetst tientallen vergelijkbare voorbeelden.

logo etoro eToro is een sociaal handelsplatform met wereldwijd 20 miljoen gebruikers. Bij eToro kun je met 0% Commissie beleggen in aandelen. Handelen in cryptovaluta. Rekening bij eToro is gratis.

Uw kapitaal loopt risico. Er gelden andere tarieven. Voor meer informatie bezoek etoro.com/trading/fees.

Meer info >

Catastrofale verliezen Russell 3000 aandelen

Van 1980 tot 2014 hebben in totaal 13.000 bedrijven in de Russell 3000 index gezeten. Maar liefst 40% zag een dramatisch verlies van meer dan 70% ten opzichte van de hoogste koers.

Vooral sectoren die populair zijn bij groeibeleggers blijken nogal risicovol.

Hoge pieken worden gevolgd door diepe dalen. Als een aandeel voor voor 1.136 keer de winst wordt verhandeld is het een grote kanshebber op een catastrofaal verlies. Al is Tesla nog zo’n geweldig bedrijf.

Succes, mislukking en de distributie van levenslange rendementen op Russell 3000-aandelen

Tweederde van de aandelen presteerde slechter dan de Russell 3.000 index. 7% van de aandelen zijn aangemerkt als extreme winnaars.

Beleggen in een individueel aandeel betekent dat de kans groot is dat je een lager rendement behaald dan de markt. En dat het behoorlijk lastig is om winnaars te vinden om een hoger rendement te behalen.

Hoge neerwaartse volalititeit

De algemene opvatting is dat een hoge volatiliteit gelijk staat aan het risico van een aandeel of belegging. Wat mij betreft is het grootste risico of je koopkracht op peil blijft, maar dat is een andere discussie.

Het blijkt dat aandelen met een hoge neerwaartse volatiliteit gemiddeld genomen een lager rendement opleveren.

Stabiele bedrijven lijken daarom de voorkeur te genieten.

Top 10 Goedkope Brokers Vergelijken

De conclusie van J.P. Morgan is dat driekwart van de beleggers zouden hebben geprofiteerd van een meer gespreide beleggingsportefeuille.

Het complete artikel kun je hier vinden:

Over de auteur
drs. Jasper Bronkhorst is uitgever van Geldreview.nl en The Global Value Report. Hij helpt beleggers met vinden van de beste broker en ETF’s. Daarnaast biedt hij een cursus beleggen. Hij is docent Vermogensbeheer en Ondernemerschap aan de Hogeschool van Amsterdam. Jasper heeft economie gestudeerd aan de universiteiten van Maastricht en Amsterdam. Hij is afgestudeerd bij ING Investment Management en is zijn loopbaan begonnen bij ING Financial Markets. Jasper schrijft inmiddels 20 jaar over beleggen.

Affiliate disclaimer: dit artikel bevat affiliatelinks naar producten. We kunnen een commissie ontvangen voor aankopen die via deze links zijn gedaan.