Verzekeringen

Top 10 Goedkope Autoverzekering

Laatste update 28 maart 2020

Op zoek naar een goedkope autoverzekering? Vergelijk hier goedkope autoverzekeringen, stap over en bespaar. Zelf bespaarde ik € 248 per jaar toen ik overstapte naar FBTO.

Voor allrisk autoverzekeringen is vooral de nieuwwaarde- en aanschafwaardegarantie van belang. Een standaard nieuwwaardegarantie is 1 jaar. Raakt je auto bijvoorbeeld in de 35e maand total loss of wordt deze gestolen dan krijg je gemiddeld maar 65% van de nieuwwaarde uitgekeerd. Een autoverzekering met een nieuwwaardegarantie van 3 jaar keert het hele aankoopbedrag uit. Met een gemiddelde verkoopprijs van 25.000 euro scheelt dit tot 9.000 euro.

Een passende basisdekking kiezen

Een autoverzekering basisdekking kiezen die past bij de leeftijd van de auto is de eerste stap bij het vinden van de goedkoopste autoverzekering en om geld te besparen.

Auto’s tot ongeveer vijf jaar oud worden in de regel verzekerd met een allrisk (volledig casco) autoverzekering. Daarna kiezen de meeste automobilisten voor een beperkt casco autoverzekering, omdat de premie daarvan een stuk lager is. Heb je geleend voor een auto? Dan kun je je auto beter allrisk blijven verzekeren.

Auto’s vanaf acht of tien jaar oud worden in de regel met WA autoverzekering verzekerd. Hieronder zie je de verschillen tussen volledig casco, beperkt casco en WA.

Autoverzekering basisdekkingen

 WABeperkt CascoVolledig Casco (allrisk)
Wettelijke aansprakelijkheidvvv
Ruitschade vv
Brand, storm en bliksem vv
Diefstal en inbraak vv
Aanrijding  v
Slippen en omslaan  v
Vandalisme  v

Hoe de autoverzekering premie wordt berekend

De autoverzekering premie is afhankelijk van verschillende factoren.
Als je weet hoe het werkt kun je makkelijker de autoverzekering premie verlagen.

 1. Het type auto bepaalt de basispremie van de autoverzekering. Zware auto’s met een hoge nieuwprijs veroorzaken grotere schades en zijn duurder om te repareren. De autoverzekering premie van een Mercedes is dan ook (veel) hoger dan die van een kleine Volkswagen Up!.
 2. Verzekeraars willen je leeftijd weten vanwege een eventuele leeftijdstoeslag. Jongeren tot 25 jaar betalen vaak zo’n toeslag. Ouderen boven de 70 jaar soms ook.
 3. In sommige regio’s gebeuren meer ongelukken en worden meer auto’s gestolen. In dit soort risicogebieden rekent een autoverzekeraar dan een risicotoeslag. In de grote steden betaal je de hoogste toeslag.
 4. Als je veel kilometers per jaar rijdt, betaal je een toeslag. Dus overschat het aantal kilometers dat je rijdt niet.
 5. Van de premie die overblijft wordt de no-claim korting afgehaald. Het aantal schadevrije jaren dat je hebt opgebouwd bepaalt de hoogte van de no-claim korting. Zonder schadevrije jaren krijg je vaak al 40% korting. Deze korting kan oplopen tot zelfs 80%. Dit bonus/malus systeem leidt er toe dat het vaak voordeliger is om kleine schades zelf te betalen in plaats van te claimen, omdat dat ten koste gaat van het aantal schadevrije jaren en de no-claim korting.

9 Tips om de autoverzekering kosten te verlagen

 1. De makkelijkste manier om de autoverzekering premie te verlagen is door het eigen risico te verhogen. Met de Nederlandse no-claim regeling is het financieel vaak aantrekkelijker om kleine schades zelf te betalen. Dan kun je net zo goed kiezen voor een hoger eigen risico.
 2. Er bestaan grote verschillen tussen autoverzekeringen. De beste autoverzekeringen bieden een aanschafwaardegarantie van 3 jaar en keren bij diefstal of total loss tot duizenden euro’s meer uit (Voor een auto van € 25.000 35 maanden na aanschaf 100% in plaats van € 16.000). Daarna krijg je de dagwaarde, bij sommige +10%. Kijk bij een autoverzekering naar de besparing op lange termijn. Want de beste autoverzekeringen keren bij schade veel meer uit.
 3. Een andere manier om de premie te verlagen is om een kleinere en goedkopere auto te gaan rijden. Je betaalt dan ook minder wegenbelasting, benzine en je schrijft minder af.
 4. Kies een basisdekking (allrisk, WA+ of WA) die past bij de leeftijd van de auto en het risico dat je zelf wilt lopen. Heb je een auto ouder dan vijf jaar? Dan kun je overwegen om de dekking voor aanrijdingen te laten vallen en te kiezen voor een WA + Beperkt Casco dekking in plaats van allrisk.
  Je kunt bij een autoverzekering kiezen uit drie basisdekkingen: Wettelijke aansprakelijkheid (WA), WA + Beperkt Casco en Allrisk autoverzekering. WA heeft de laagste premie, allrisk de hoogste.
 5. Bij verschillende autoverzekeraars is de autoverzekering premie afhankelijk van het aantal kilometers dat je rijdt. Rij je weinig, dan betaal je minder. Geef dan ook niet teveel kilometers op, maar ook niet te weinig, want dat kan ten koste gaan van de dekking.
 6. Het is vaak ook voordeliger om beide gezinsauto’s op één polis te zetten, omdat dan de hoogste no-claim korting voor beide auto’s geldt. Ten slotte kun je vaak nog pakketkorting krijgen als je meerdere verzekeringen bij één verzekeraar afsluit.
 7. No-claimkorting is een korting op de autoverzekering premie en heeft veel invloed op wat je betaalt voor de autoverzekering.
 8. Wanneer je een autoverzekering hebt en geen schade claimt, bouw je schadevrije jaren op. Op basis van het aantal schadevrije jaren dat je hebt opgebouwd krijg je no-claimkorting. Deze korting kan oplopen tot 75% of 80% van de oorspronkelijke premie. Betaal daarom kleine schades zelf. Dat is meestal voordeliger.
 9. Soms kun je profiteren van collectieve korting via je werkgever.

Hoogte no-claimkorting

Een autoverzekeraar gebruikt een bonus/malusladder om te bepalen hoeveel korting je krijgt op de autoverzekering premie. Een beginnende automobilist zonder schadevrije jaren krijgt een korting van zo’n 40% tot 50%. Na ongeveer tien jaar ontvang je de maximale no-claimkorting.

Schade wel of niet claimen? – rekenvoorbeeld

Heb je bijvoorbeeld de maximale korting van 75% bereikt, dan betaal je netto 250 euro per jaar. Claim je één schade dan daal je op de bonus/malusladder en krijg je het jaar daarop nog maar 55% korting. Je betaalt het jaar daarop dan 450 euro. Deze terugval op de bonus/malusladder leidt 5 jaar lang tot een hogere premie en die ene claim kost een automobilist in totaal 525 euro.

Bonus-malustredeKortingNetto premieExtra kosten
955%€ 450€ 200
1060%€ 400€ 150
1165%€ 350€ 100
1270%€ 300€ 50
1373%€ 275€ 25
1475%€ 250€ –
   € 525

Het is soms dan ook voordeliger om te kiezen voor een wat hoger eigen risico en kleine schades niet te claimen, maar zelf te betalen zodat het niet ten koste gaat van je no-claimkorting. Als je toch een keer schade hebt en je wilt de opgebouwde korting behouden, dan kun je bij sommige autoverzekeraars een no-claimbeschermer afsluiten.

 

Hoe komt deze top 5 tot stand?

Een autoverzekering met een goede nieuwwaardegarantie keert bij diefstal of total loss duizenden euro’s meer uit dan traditionele autoverzekeringen.

De nieuwwaardegarantie is dan ook de belangrijkste autoverzekering dekking voor nieuwe auto’s. Het bepaalt hoe lang je bij totaal verlies of diefstal van de auto de nieuwwaarde krijgt uitgekeerd.

De beste autoverzekeringen bieden een nieuwwaardegarantie van 3 jaar in plaats van 1 jaar.

Rekenvoorbeeld 1 – € 6.750 verschil

Een nieuwe Volkswagen Golf met een nieuwprijs van € 25.000 raakt in de 30e maand na aankoop door eigen schuld total loss.

Een autoverzekering met een nieuwwaardegarantie van 3 jaar keert het hele aankoopbedrag uit.

Een standaard autoverzekering schrijft vanaf 13 maanden na aankoop 1,5% per maand af en keert na 30 maanden € 18.250,- uit. Een verschil van € 6.750.

Rekenvoorbeeld 2 – € 12.075 verschil

Een nieuwe Opel Insignia met een nieuwprijs van € 35.000 wordt in de 35e maand na aankoop gestolen.

Een autoverzekering met een nieuwwaardegarantie van 3 jaar keert het hele aankoopbedrag uit.

Een standaard autoverzekering met een nieuwwaardegarantie van 1 jaar keert € 22.925 uit. Een verschil van € 12.075.

Misverstanden nieuwwaardegarantie en nieuwwaarderegeling

Nieuwwaardegaranties en nieuwwaarderegelingen zijn niet altijd hetzelfde. Verschillende autoverzekeraars spreken van een nieuwwaarderegeling als de eerste drie jaar de uitkering bij totaal verlies wordt gebaseerd op de nieuwprijs. Dit betekent NIET altijd dat zij ook de nieuwwaarde uitkeren, maar een percentage daarvan.

Sommige autoverzekeraars bieden een zogenaamde occasionwaardegarantie of aanschafwaardegarantie. Dan krijg je als je een tweedehands auto koopt 1, 2 of 3 jaar het aanschafbedrag vergoed bij totaal verlies van de auto in plaats van de dagwaarde. Dat is een groot pluspunt van een autoverzekering.

Een occasionwaardegarantie is beschikbaar bij verschillende allrisk autoverzekeringen en enkele beperkt casco autoverzekeringen. Deze regeling is beschikbaar voor auto’s tot een bepaalde leeftijd en oorspronkelijke cataloguswaarde. Deze voorwaarden verschillen per autoverzekeraar. Een auto moet bij een door een BOVAG erkende dealer worden gekocht.

Rekenvoorbeeld

We hebben net een auto gekocht bij een BOVAG bedrijf voor 9.400 euro. Rij ik deze morgen total loss door eigen schuld dan krijg ik bij de meeste autoverzekeringen de dagwaarde (inruilwaarde) volgens de ANWB/BOVAG koerslijst. Die is 8.250 euro. Een verlies van 1.150 euro.

Wordt mijn auto over twee jaar gestolen dan krijg ik een dagwaarde van 6.500 euro. Een auto met een occasionwaardegarantie van 3 jaar keert het hele aankoopbedrag uit van 9.400, een winst van 2.900 euro.

Het kan dan ook de moeite waard zijn om niet altijd van de goedkoopste autoverzekering te gaan, maar te kiezen voor een autoverzekering met een occasionwaardegarantie van 3 jaar.

Snel veel geld besparen?