Verzekeringen

Goedkope inboedelverzekering

Een inboedelverzekering beschermt je inboedel en kostbaarheden tegen onder meer brand en diefstal.

Een inboedelverzekering is niet verplicht, maar vrijwel iedereen heeft er één. Het verzekert je spullen in huis tegen bijvoorbeeld inbraak of brandschade. Er geldt een maximum dekking voor de totale inboedel, maar lagere bedragen voor kostbaarheden zoals computerapparatuur, sieraden en verzamelingen. Daarin zitten ook de grootste verschillen. Dus als je waardevolle spullen hebt is het belangrijk daarop te letten. Vaak kun je aanvullend een kostbaarheden verzekering afsluiten.

Veel inboedelverzekeraars bieden een garantie tegen onderverzekering. Dat is nuttig omdat je dan nooit te weinig krijgt uitgekeerd bij schade.

Spullen in het huis zijn in de regel goed verzekerd, maar daarbuiten niet altijd. Diefstal van dure fietsen uit een kelderbox is niet altijd goed gedekt. Steeds meer inboedelverzekeraars bieden ook een buitenshuisverzekering, waarbij spullen zoals laptops en mobiele telefoons onderweg ook zijn verzekerd. Dat is een vergelijkbare dekking als de bagagedekking van een reisverzekering, maar die geldt alleen tijdens vakanties.

Het is de moeite waard om premies van inboedelverzekeringen te vergelijken, want deze verschillen nogal. Voor de goedkoopste inboedelverzekering betaal je zo’n € 105,43 euro. Voor de duurste ruim het dubbele.

Inboedelverzekeringen vergelijken

nr. Aanbieder Eigen Risico Prijs per jaar Typische besparing
1 Verzekeruzelf € 0 € 105,43 € 122
2 Generali € 100 € 116,16 € 111
3 Aegon € 0 € 121,77 € 106
4 Zelf € 100 € 137,17 € 90
5 ASR € 0 € 146,04 € 81

Vergelijking eigen risico’s en dekkingen inboedelverzekering

Zoals je hieronder kunt zien lopen de eigen risico’s en dekkingen sterk uiteen per inboedelverzekering.

Inboedelverzekeringen 1 2 3 4 5
Verzekering Inshared Nationale Nederlanden Nederlanden van Nu Zelf.nl Interpolis
Aanbieder
Premie* € 90 € 98 € 94 € 94 – 111 € 191
Eigen risico € 125 € 0 € 100 € 0
Dekkingen
Max. dekking totale inboedel € 150.000 € 100.000 geen max. € 125.000 variabel
Lijfsieraden € 5.000 5.000 – 15.000 € 6.000 € 5.000 € 6.000
Computer / audio € 15.000 7.500 – 15.000 € 12.000 € 10.000 € 12.000
Verzameling € 30.000 € 15.000 € 10.000 € 15.000
Inboedelwaardegarantie v v v v optie
Buitenshuisdekking v optie optie
Glas v optie optie
Flexibiliteit dagelijks opzegbaar dagelijks opzegbaar dagelijks opzegbaar dagelijks opzegbaar
Korting preventieve maatregelen v x v v
Aanvragen
Online v v v v v
Adviseur v v

Peildatum 11-3-2013, *premie voor een gezin met een tussenwoning in Houten. Enkele van deze inboedelverzekeringen kun je direct via Geldreview.nl op de site van de verzekeraar aanvragen. Dan ontvangen wij een vergoeding.

De inboedelverzekering premie is vooral afhankelijk van de woonplaats, type woning en de waarde van de inboedel. Voor een modaal huis zijn het wel vaak dezelfde aanbieders die het goedkoopst zijn en die hebben we hieronder voor je op een rij gezet.

Tips om te besparen op een inboedelverzekering

 1. Betaal de premie per jaar in plaats van per maand.
 2. Wanneer je je huis beveiligt en een Politiekeurmerk Veilig Wonen en het Borgcertificaat kunt overleggen, krijg je bij verschillende inboedelverzekeraars tot 20% korting op de premie. Het installeren van brandblussers en rookmelders kan ook korting opleveren en verhoogt de veiligheid.
 3. Een hoger eigen risico zorgt voor een lagere premie.
 4. Combineer een opstal- en inboedelverzekering in één woonverzekering en krijg tot 15% korting.
 5. Veel verzekeraars bieden de mogelijkheid om een garantie tegen onderverzekering af te sluiten.

Afschrijving op inboedel

Je krijgt lang niet altijd de nieuwwaarde van de inboedel uitgekeerd bij schade, omdat verzekeraars de waarde afschrijven.

Als je in een appartement woont is het verstandig de dekking voor de berging erop na te slaan, want als de dure fietsen daaruit gestolen worden zijn die niet altijd even goed verzekerd.

Kostbaarheden

Wanneer je dure spullen hebt zoals sieraden, computers en audio apparatuur is het belangrijk daar rekening mee te houden voordat je een inboedelverzekering afsluit, want daarin zitten de grootste verschillen. Afhankelijk van de inboedelverzekering is de dekking standaard meestal tussen de 2.000 en 15.000 euro. De maximale dekking kun je bij verschillende inboedelverzekeraars wel verhogen. Let op deze dekkingen:

 • Audio en video apparatuur
 • Computerapparatuur
 • Lijfsieraden
 • Verzamelingen

Verkoop van inboedelverzekeringen

In Nederland zijn er ruim 30 aanbieders van inboedelverzekeringen. Deze worden vooral via tussenpersonen en de bank verkocht, maar het zijn juist de aanbieders die hun inboedelverzekeringen rechtstreeks aan het publiek verkopen die goedkoop zijn. Uit onze top 10 verkopen alleen Nationale Nederlanden en Unigarant hun verzekeringen ook via tussenpersonen.

Hou er rekening mee dat je in de grote stad duurder uit bent en dat in sommige gevallen dan ook een hoger eigen risico wordt berekend voor de inboedelverzekering.

Preventiekorting

Je huis goed beveiligen is nuttig voor je eigen veiligheid en het verlaagt het risico op schade en inbraak. Sommige verzekeraars belonen dit met preventiekorting die kan oplopen tot 20%. Je kunt bijvoorbeeld een beveiligingscertificaat aanvragen of zelf rookmelders, brandblussers en watersloten op de wasmachine aanbrengen. Zo verlaag je de inboedelverzekering premie en de kans op schade.

Tips

 • Geef het door als je dure spullen koopt en je inboedelverzekeraar met een inboedelmeter werkt.
 • Bewaar bonnetjes van grote aankopen.
 • Maak foto’s van waardevolle voorwerpen en breng merktekens aan zoals postcode en huisnummer.
 • Beveilig je huis om in aanmerking te komen voor preventiekorting.
 • Installeer rookmelders, brandblussers en branddekens om de kans op schade te verminderen.
 • Zet een extra slot om schuren en kelderboxen om de kans op inbraak te verminderen.
 • Wanneer je in een huurhuis woont is een glasverzekering niet altijd nodig omdat de huurder dat soms al heeft meeverzekerd. Kijk het huurcontract erop na.

Geld besparen op vaste lasten

Geld Besparen voor Beginners

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *