Verzekeringen

Goedkope rechtsbijstandverzekering

Een rechtsbijstandverzekering biedt juridische hulp bij geschillen en voorkomt hoge advocaatkosten. Voor minder dan het uurtarief van een advocaat heb je het hele jaar een rechtsbijstandverzekering.

Volgens cijfers van het Verbond van Verzekeraars kost een rechtsbijstandverzekering gemiddeld 143 euro per jaar (alleenstaanden en gezinnen). Het is daarmee na de auto- en opstalverzekering de duurste schadeverzekering. De schadefrequentie is met 9% vrij hoog, evenals het gemiddelde schadebedrag van 982 euro. Ruim de helft van alle gezinnen (53,9%) beschikt over een rechtsbijstandverzekering.

Een rechtsbijstandverzekering wordt soms als pakket aangeboden, maar vaak kun je het ook helemaal naar eigen wens samenstellen uit verschillende modules zoals Consument, Inkomen Wonen en Verkeer. Je hoeft niet alles te verzekeren. Verkeer is misschien al met de autoverzekering meeverzekerd. Als je lid bent van een vakbond ben je waarschijnlijk al verzekerd voor arbeidsconflicten.

Met de goedkoopste rechtsbijstandverzekering kunt je veel geld besparen. Vergelijk hier de goedkoopste rechtsbijstandverzekeringen.

 

Aanbieder Standaard eigen risico Premie gezin Typische besparing
Reaal Rechtsbijstandverzekering* € 0 € 154,68 € 242,03
Lancyr € 0 € 202,05 € 194,66
BLG Wonen € 0 € 216,26 € 180,45
Ditzo € 0 € 225,53 € 171,18
asr € 0 € 227,78 € 168,93


Univé Rechtsbijstand*
€ 0 € 234,92 € 161,79
Nationale Nederlanden € 0 € 236,82 € 159,89
Avéro € 0 € 245,41 € 151,30
Klaverblad € 0 € 251,97 € 144,74
ARAG € 0 € 255,76 € 140,95
Centraal Beheer € 0 € 255,76 € 140,95
FBTO € 0 € 257,13 € 139,58
De Goudse € 0 € 263,93 € 132,78
DAS € 0 € 396,71 € 0,00

Polissen zijn nog uit te breiden met fiscale en vermogensgerelateerde zaken. Daarnaast kun je soms mediation bij echtscheiding meeverzekeren. Zie hieronder de toelichting.

Consument & Wonen

De module Consument & Wonen van de rechtsbijstandverzekering biedt onder meer dekking bij de aankoop van producten en diensten, verbouwingen en burengeschillen. Bij Arag kun je bijvoorbeeld ook gratis een contract met de aannemer laten toetsen of tegen vergoeding een haalbaarheidstoets van een bouwvergunning laten uitvoeren.

Werk & Inkomen

Wanneer de je module Werk & Inkomen afsluit dan krijg je onder meer rechtsbijstand bij arbeidsgeschillen zoals ontslag, ziekte of faillissement van een werkgever. Leden van vakbonden zijn meestal al gedekt voor dit soort zaken, maar het is verstandig dit te controleren voordat je een rechtsbijstandverzekering afsluit.

Verkeer

Als verkeersdeelnemer ben je verzekerd van juridische hulp bij schade en ongevallen in het verkeer. Maar ook voor zaken als onderhoud van de auto en geschillen met de garagehouder. Deze module is ook bij verschillende autoverzekeringen beschikbaar.

Fiscaal recht & vermogensbeheer

Fiscaal recht & vermogensbeheer kun je bij verschillende rechtsbijstand verzekeraars aanvullend afsluiten. Bij DAS betaal je daar ruim 4 euro per maand extra voor. Deze extra dekking geldt onder meer voor de aan- en verkoop van aandelen, geschillen met de belastingdienst en conflicten over een erfenis.

Echtscheiding mediation

Met echtscheidingsmediation kun je hulp krijgen van een mediator bij het beëindigen van het huwelijk of een geregistreerd partnerschap. Dit wordt onder meer aangeboden door DAS.

Belangrijke informatie rechtsbijstandverzekeringen

Wanneer je rechtsbijstandverzekeringen gaat vergelijken is het belangrijk om rekening te houden met onderstaande zaken:

Franchise / minimaal belang

Vaak geldt dat er een minimaal belang moet zijn van 100 tot 225 euro om voor rechtsbijstand in aanmerking te komen.

Eigen risico rechtsbijstandverzekering

Verschillende rechtsbijstandverzekeringen rekenen een eigen risico tot 100 euro per jaar. Bij Arag heb je bij de basispolis bijvoorbeeld een eigen risico van 100 euro, maar die vervalt als je de uitgebreide polis kiest.

Externe kosten

Veel verzekeraars stellen een maximum aan externe kosten om de schade te beperken. Externe kosten zijn vergoedingen voor advocaten en andere externe deskundigen. Enkele verzekeraars kennen een onbeperkte vergoeding, bij andere loopt deze uiteen van 12.500 tot 50.000 euro. Let daarop als je een rechtsbijstandverzekering afsluit. Kies voor een hoog maximum.

Wachttijd

Schadeverzekeringen zijn er voor onvoorziene gebeurtenissen. Daarom kennen rechtsbijstandverzekeringen een wachttijd. De wachttijd is vaak een periode van drie maanden na de ingangsdatum van de verzekering. Als een geschil al bestond voordat je een verzekering afsloot kan het voorkomen dat je geen dekking hebt. Op de module verkeer is bij Arag de wachttijd niet van toepassing. Hetzelfde geldt als een overeenkomst na de ingangsdatum van de polis is afgesloten.

Maand- of jaarbetaling

Een rechtsbijstandverzekering kun je per maand of per jaar betalen. Kies je voor maandbetaling dan wordt er soms een toeslag berekend. Bij Arag betaal je bijvoorbeeld dan 5% extra, bij Delta Lloyd zelfs 7% extra. Dan kun je het bedrag beter jaarlijks betalen.

Veel gestelde rechtsbijstandverzekering vragen

Hoe lang loopt de verzekering?

De meeste schadeverzekeringen hebben een looptijd van 1 jaar. Daarna zijn schadeverzekeringen maandelijks opzegbaar met een opzegtermijn van 1 maand.

Kan ik zelf een advocaat inhuren?

Meestal niet, een rechtsbijstandverzekering is een zogenoemde naturapolis. Dat betekent dat de verzekeraar de juridische bijstand verzorgt. Je kunt dus niet zomaar zelf een advocaat inschakelen en de kosten declareren. Bij Aegon is het bijvoorbeeld alleen in overleg en na goedkeuring mogelijk.

Waarom rechtsbijstandverzekeringen vergelijken?

Een rechtsbijstandverzekering is een vrij dure verzekering en de premieverschillen zijn groot. Door rechtsbijstandverzekeringen te vergelijken kun je daarom veel geld besparen. Wij bieden een eenvoudige, maar complete vergelijking zodat je snel ziet hoeveel je kunt besparen.

Tips

  • Neem een rechtsbijstandverzekering met een brede dekking, lage franchise en vooral een hoog maximum voor externe kosten.
  • Controleer of verkeer al via de autoverzekering is geregeld en de module inkomen eventueel via de vakbond.
  • Betaal per jaar als de verzekeraar een maandtoeslag rekent.

Kijk voor meer informatie op de website van het Verbond van Verzekeraars

Wat de * hierboven betekent

Geldreview.nl Bespaarservice – De laagste prijzen voor uw vaste lasten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *