Verzekeringen

Hoe reisverzekeringen vergelijken

Wanneer u op vakantie gaat, heeft u de keuze uit verschillende soorten reisverzekeringen, dekkingen en aanbieders. Hieronder helpen wij u in 3 stappen op weg met het vinden van de reisverzekering die bij u past.

Stap 1 – Type reisverzekering kiezen

Doorlopende reisverzekering

De populairste reisverzekering is een doorlopende reisverzekering. Doorlopende reisverzekeringen kunnen onder meer dekking bieden voor hulp in het buitenland, bagage, medische kosten, annulering en wintersport.

Doorlopende reisverzekeringen zijn voor:

 • Reizigers die regelmatig op vakantie of een weekend weg gaan
 • Reizigers die één keer per jaar langer dan twee à drie weken op vakantie gaan
 • Gewone vakanties, wintersport en eventueel zakenreizen
 • Vakanties in Europa en wereldwijd

Kortlopende reisverzekering

Deze reisverzekering sluit je af voor één vakantie en is voordelig voor vakanties tot twee weken.

Kortlopende reisverzekeringen zijn voor:

 • Reizigers die een enkele trip willen verzekeren
 • Mensen die niet aan een contract vast willen zitten
 • Gewone vakanties en wintersport
 • Vakanties in Europa en wereldwijd

Lang-op-reis of Globetrotter reisverzekeringen

Met deze reisverzekeringen kun je tot 24 maanden op reis. Deze reisverzekering
is ook geschikt voor reizen zonder recreatief karakter zoals vrijwilligerswerk,
stages en studies in het buitenland. Deze reisverzekering heeft hoge dekkingen
en extra services die van pas kunnen komen bij lange reizen.

Lang-op-reisverzekeringen zijn voor:

 • Backpackers, wereldreizigers, stagiairs en studenten
 • Mensen die tot twee jaar op reis gaan
 • Reizigers die eventueel hun Nederlandse zorgverzekering tijdelijk willen opzeggen
 • Reizigers die risicovollere sporten willen doen

Stap 2 – Dekkingen

Een reisverzekering is een pakketverzekering die bestaat uit verschillende modules. De basisdekking verschilt per aanbieder, maar Hulpverlening in het buitenland zit standaard in iedere reisverzekering.

Daarnaast bieden de meeste verzekeraars standaard bagagedekking. Deze dekking kunt u dan verder uitbreiden met Medische kosten (aanbevolen), Ongevallen, Autohulp, Rechtsbijstand, Annulering, Wintersport en onderwatersport, Geld & cheques en dekking voor zakelijke reizen. Naast de soorten dekkingen heeft u de keuze uit Europa en werelddekking, waarbij Europadekking meestal goedkoper is.

Vaak worden de volgende dekkingen onderscheiden:

Hulpverlening in het buitenland

Het belangrijkste onderdeel van een reisverzekering is Hulpverlening in het buitenland. De verzekeraar vergoedt in geval van nood extra reis- en/of verblijfkosten en biedt ondersteuning via de alarmcentrale. Hulpverlening in het buitenland zit standaard in iedere reisverzekering.

Bagagedekking

Deze reisverzekering dekking verzekert diefstal, verlies of beschadiging van persoonlijke bagage tijdens vakanties in het buitenland (tot het maximum aangegeven in de polis).

Aanvullende medische kosten

Met de reisverzekering dekking Medische kosten krijgt u medisch noodzakelijke kosten vergoed die u in het buitenland maakt en die niet door uw zorgverzekeraar worden gedekt. Deze dekking is alleen bestemd voor de aanvullende medische kosten, dus een Nederlandse zorgverzekering blijft verplicht.

Ongevallen

De module Ongevallen keert geld uit wanneer u tijdens uw vakantie overlijdt of blijvend invalide raakt door een ongeval.

Reisrechtsbijstand

Reisrechtsbijstand regelt juridische bijstand tijdens vakantiegeschillen.

Annulering

De module Annulering biedt dekking voor annuleringskosten en niet-gebruikte vakantiedagen tot het verzekerde bedrag.

Winter- en onderwatersport

Met deze dekking verzeker je verlies, diefstal of beschadiging aan de ski’s, skistokken of -schoenen of de duikuitrusting. Ook worden niet-genoten skilessen en de skipassen vergoed als je tijdens je skivakantie door ziekte of een ongeval niet meer kunt skiën of je duiklessen niet meer kunt volgen.
Als een vakantie in het teken staat van (winter)sport is deze module verplicht om een beroep te kunnen doen op een reisverzekering.

Autohulp

Autohulp is een aanvullende module voor een reisverzekering en zorgt onder andere voor repatriëring van je auto en eventuele aanhanger of caravan, als deze door een ongeval, diefstal of brand niet meer kan rijden. De huur van een vervangend vervoermiddel wordt dan meestal ook vergoed.

Zakenreizen / stage / studie

Reisverzekeringen zijn bedoeld voor reizen met een recreatief karakter. Dus zodra je voor zaken, stage of studie naar het buitenland gaat heb je daar een speciale dekking voor nodig die verschillende verzekeraars bieden. Deze module biedt niet zozeer extra voordelen, maar het is een voorwaarde om een beroep op je reisverzekering te kunnen doen.

Geld & cheques

Geld & cheques kun je meeverzekeren. Soms zit dit in het basispakket, maar meestal moet je Geld & cheques aanvullend verzekeren. Niet echt meer van toepassing.

Maximale reisduur

Met een reisverzekering ben je gebonden aan een maximale reisduur per trip. Dit is afhankelijk van de aanbieder 40 tot 365 dagen. Met een lang-op-reisverzekering is de maximale reisduur 24 maanden.

Dekkingsgebied

Met een reisverzekering worden de dekkingsgebieden Nederland, Europa en wereld onderscheiden.

Stap 3 Reisverzekeraar kiezen

In Nederland zijn er ruim 30 aanbieders van reisverzekeringen en de premies verschillen sterk tussen deze aanbieders. U kunt dan ook veel geld besparen door reisverzekeringen te vergelijken. Wij hebben een vergelijkingsmodule gebouwd waarmee u de reisverzekeringen van vele aanbieders kunt vergelijken op premies en dekkingen. Klik op onderstaande button om te beginnen met vergelijken.

Vergelijk reisverzekering premies

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *